El president del govern espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez, no oferirà contrapartides a ERC perquè els 15 diputats dels republicans facilitin la seva investidura, segons publica La Vanguardia. Des del PSOE donen per fet que ERC s'abstindrà i que no cal negociar res amb els independentistes. En primera volta, Sánchez necessita els vots de la majoria absoluta del Congrés, que se situa en els 176 escons, però preveuen l'escenari que els quatre diputats presos siguin suspesos: Oriol Junqueras, Jordi Sánchez, Jordi Turull i Josep Rull.

En aquest cas, la majoria absoluta estaria en 174 escons. De tota manera, els socialistes donen per segur que si no és possible en primera volta, Sánchez superarà la segona votació en què només necessita majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra.

En segona volta, el vot contrari a la investidura de Sánchez sumaria 149 escons: 66 del PP, 57 de Cs, 24 de Vox, i 2 de Navarra Suma. Només els 123 escons del PSOE i els 42 de Podemos ja sumen 165 diputats. Per tant, només es necessita que la resta de grups s'hi abstinguin. A més, hi ha la possibilitat que altres formacions com Compromís amb un diputat, el Partit Regionalista de Cantàbria amb un diputat o fins i tot el PNB, que en té 6, votin a favor de la investidura de Sánchez.