El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, s’ha arrecerat aquest dissabte en un dels pocs espais del socialisme on la seva aposta per intentar fer un govern alternatiu a Mariano Rajoy –"fins al final", ha dit– rep un suport sense fissures i entusiasta. El líder socialista ha escoltat a la festa de la Rosa del PSC com els dos líders que pugnen per dirigir el partit, Miquel Iceta i Núria Parlon, tancaven files al voltant del seu "no és no" al PP.

“L’alternativa a Rajoy és molt difícil, però no intentar-ho seria imperdonable”, ha assegurat Sánchez, sota la pineda de Gavà i davant dels assistents a l’habitual festa de la Rosa. El líder socialista ha subratllat que la responsabilitat del PSOE és amb els seus votants, que van dir no a Rajoy i sí al canvi. "Això ho complirem fins al final", ha garantit, insistint que no hi haurà una abstenció del PSOE que faciliti una investidura.

"Per Déu, deslliura'ns del PP!"

Moments abans el polític madrileny havia escoltat com el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que ja ha deixat clar els darrers dies el seu suport a la voluntat d’intentar la investidura, ha recorregut a un abrandat discurs per reclamar-li que lliuri Espanya del PP. 

"Mantén-te ferm, deslliura'ns de Rajoy i del PP, per Déu, deslliura'ns d'ells, estem amb tu, aguanta, resisteix les pressions, intenta formar una majoria progressista i de canvi!", ha clamat encenent la resposta entusiasta dels presents.

"Estem amb tu al cent per cent. Comptes amb el nostre suport perquè ets la nostra esperança", ha garantit per si a algú li havia quedat algun dubte.

Crida als barons

Prèviament havia estat la viceprimera secretaria del PSC, Núria Parlon, ara mateix en pugna amb Iceta pel lideratge, qui ha reclamat als barons del PSOE que tanquin files al voltant de la proposta de Sánchez. Ho ha fet en un to menys encès però igualment clar i contundent. "Quan escolto algunes veus crítiques, alguns companys del comitè federal del PSOE, els vull dir que tanquin files amb Pedro Sánchez i que li facin costat. Perquè no volem un govern del PP, que és sinònim de corrupció i insensibilitat", ha advertit.

Des de la primera fila de l'acte, seguien els parlaments la plana major del socialisme català, des de l'acaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, i el de Cornellà, Antonio Balmón, fins al de Lleida, Àngel Ros, entre d'altres.

No ens doblegarem

En aquest territori tan receptiu a les seves propostes, Sánchez ha aprofitat per refermar el seu compromís de desbancar Rajoy. “Som un projecte autònom i no ens doblegarem, direm una, dues, tres i les vegades que calgui no a la dreta de Mariano Rajoy”, ha advertit.

De nou ha dedicat una crida directa a Ciutadans i Podem perquè “aixequin els vetos creuats” i els ha retret que aquells que havien de regenerar la política a l’hora de la veritat estan bloquejant la possibilitat de canvi.

El PSOE serà generós

Sánchez ha reclamat generositat a aquestes forces i per la seva part ha garantit que "el partit socialista està disposat a ser generós" per aconseguir acabar amb el govern de Rajoy.

El seu compromís és, segons ha insistit un cop i un altre, impulsar el “no a Rajoy i no a unes noves eleccions” i tirar endavant un “govern transversal i de canvi”. “Els socialistes treballem perquè Rajoy no segueixi ni un quart d’hora més al govern”, ha assegurat ironitzant sobre les paraules del president en funcions.

Trencapàtries

El secretari general del PSOE ha rebutjat les crítiques que l’assenyalen com el partit del no i li reclamen l’abstenció per responsabilitat i sentit d’Estat. En aquest punt, ha recordat que el partit socialista va admetre el mes de juny que li corresponia al PP intentar fer govern, sense qüestionar cap dels seus moviments, ni tan sols els seus contactes amb nacionalistes bascos i catalans –“si es reuneix ell, és un home d’Estat i si em reuneixo jo, sóc un trencapàtries”, ha ironitzat–.

Això no obstant, i davant del nou bloqueig de la investidura, ha diagnosticat que és responsabilitat exclusiva de Rajoy que, per primer cop en la història recent, el PP hagi estat incapaç d’aconseguir una majoria tot i haver guanyat les eleccions.

El líder socialista, que ha passat de puntetes pel debat independentista català, ha acabat el seu discurs expressant l'agraïment al suport als socialistes catalans amb un "jo també sóc del PSC". I tan bon punt ha acabat el míting ha marxat de Gavà.