El diari belga Knack, un dels més populars a Flandes, ha publicat un article de l'editor flamenc Christophe Bostyn, que afirma que el president espanyol, Pedro Sánchez, "no comptarà" amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, per a la hipotètica solució del conflicte entre Catalunya i l'Estat, i explica que al líder del PSOE li preocupa que vol arribar al 2023 sense gaire "esgarrinxades catalanes".

L'article afirma que amb el que ha passat a Sardenya amb la detenció i posterior posada en llibertat de Puigdemont, amb un enfrontament entre l'Advocacia de l'Estat espanyol i els jutges de l'Audiència Nacional, complica "el nus legal que s'està produint a Europa". "Un dels principals arguments per a la retirada de la immunitat a Puigdemont va ser la garantia espanyola que s'havia suspès l'ordre europea d'arrest contra Puigdemont", recorda, quan ara la Justícia espanyola ho qüestiona, mentre que l'Advocacia de l'Estat no.

Bostyn cita en aquest sentit un dels advocats belgues de Puigdemont: "Espanya es va comprometre davant el Tribunal de Justícia Europeu (TJUE) [a no fer euroordres]. I o bé Itàlia va cometre un error [detenint Puigdemont], o bé Espanya va enganyar el TJUE", recorda que va dir. No hi ha terme mig.

"De què va el diàleg? Ningú no ho sap"

 

L'article afegeix que tot això ha esclatat enmig de la taula de diàleg, davant la qual es mostra molt escèptic, no només perquè només hi participa la meitat del Govern, sinó perquè dubta de la voluntat real de Sánchez. "Està per veure si el govern de Sánchez es refereix de forma seriosa a aquest diàleg. D’una banda, el govern català vol un referèndum sobre la independència. D’altra banda, vol una llei d’amnistia general per a tots els perseguits -uns 3.000 activistes- per l’organització del referèndum declarat inconstitucional i les protestes que hi anaven associades. Pedro Sánchez, però, ha afirmat de forma reiterada que tots dos punts són innegociables. De què hauria de ser aquest diàleg? Ningú ho sap", assenyala.

Segons Bostyn, els partits independentistes no saben tampoc com aconseguir la independència. Al seu entendre, ERC ha decidit apostar "per l'statu quo" amb una "desescalada" amb Sánchez, amb l'argument que si no governa el PSOE i Podemos, ho faran el PP i Vox. Cita en aquest sentit declaracions del líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián. Pel que fa a Junts afirma que ara és qui defensa més la independència, i que considera que no té cap sentit negociar ara perquè no s'aconseguirà res.

Tot això tindrà una cita a les urnes amb les eleccions municipals del 2023. "Per als partits catalans, les eleccions municipals són especialment vitals. ERC vol establir-se com el nou gran partit català, i el partit de Puigdemont haurà de demostrar que manté el seu arrelament local. I el president del govern espanyol, Pedro Sánchez? Sobretot vol arribar al 2023 sense gaire esgarrinxades. Per això no compta amb Carles Puigdemont", indica. 

A la fotografia principal, el president espanyol, Pedro Sánchez | EFE