Sense resposta. Una setmana després que es revelés que l'Estat inverteix molt menys del que promet a Catalunya, el Govern espanyol continua apostant per obviar les dades i donar explicacions. I és que el 2021 Catalunya només va veure com s'invertia un 35,8% de la xifra marcada pels pressupostos, acordats amb el suport d'Esquerra Republicana i el PDeCAT. En total, 739,8 milions d'euros dels 2.068,1 previstos inicialment als comptes del govern espanyol. A tot això cal sumar-hi el perjudici afegit que a l'altre costat de la balança hi ha la Comunitat de Madrid, que va veure com l'Estat hi va invertir un 184% del previst amb 2089 milions d'euros executats dels 1.229,4 milions previstos inicialment.

Aquesta qüestió ha despertat molts recels a Catalunya, especialment entre els polítics dels partits independentistes, que han exigit una reacció a La Moncloa. Després de rodes de premsa i laments públics, avui ha estat la senadora d'Esquerra Republicana, Mirella Cortès, qui s'ha dirigit directament al president espanyol per a retreure-li la realitat en matèria d'inversions. "Catalunya paga sempre, però no rep el què li correspon", ha advertit. "Tots els governs d'Espanya han promès pluges de milions, però després no arriben mai. I així any rere any". Davant d'això, la senadora ha exigit solucions, i que l'executiu no s'escudi en la pandèmia i en la guerra a Ucraïna per justificar un dèficit aberrant.

 

Pilotes fora

La reacció del president Pedro Sánchez ha continuat deixant dubtes sobre per què existeix aquesta disparitat entre Catalunya i Madrid, i també sobre quines són les raons de fons que expliquen la baixa execució pressupostària. Amb tot, el mandatari ha optat per diverses estratègies. Per exemple, després de reivindicar que el compromís del seu govern és "inequívoc, ferm i rotund", comparant-lo amb el de l'anterior govern del Partit Popular, i ha decidit negar l'evidència perquè, segons ha dit, aquest primer trimestre del 2022 ja s'està complint la paraula: les inversions són un 67% més alt que l'any anterior. "No abonin un discurs de greuge territorial que no és tal", ha reblat.

Després, ha tornat a justificar la situació per culpa de factors externs, com ja es va fer la setmana passada, quan la portaveu de l'executiu espanyol, Isabel Rodríguez, va argumentar que La Moncloa ha tingut "dos anys molt difícils" en què "s'ha aturat el món" i aquest fet "ha tingut una repercussió en les inversions públiques de totes les administracions". Sánchez ha tornat a fer referència a la paràlisi de l'activitat econòmica per la pandèmia i els problemes de subministrament de material per tal d'explicar que Catalunya només hagi vist un terç dels fons promesos.

I també ha anat més enllà, assenyalant el mateix Govern de la Generalitat com a parcialment responsable dels greuges que viu aquest territori. Així, ha recordat que les inversions a Catalunya haurien estat majors si s'haguessin pogut destinar "les inversions que es volien oferir per a l'ampliació de l'aeroport del Prat i que vostès van rebutjar". No només això: "Hem posat en marxa dues comissions de seguiment de les infraestructures i de les inversions, però falta que vostès designin un representant per poder celebrar aquella reunió". Més enllà, i com ja ha fet el PSC des del Parlament, ha avisat que la manca d'inversions també afecta l'executiu català, que va complir un 57% del pressupost destinat a infraestructures. "I ningú està posant en dubte que vostès estiguin en contra dels interessos dels catalans", ha llançat.