El Tribunal Suprem ha confirmat la multa de 500 euros que va imposar la Junta Electoral Central (JEC) al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per haver concedit una entrevista a La Sexta el 25 d'octubre de 2019 des del Palau de la Moncloa, durant la precampanya del 10-N. La sala contenciosa-administrativa avala la decisió i desestima el recurs de Sánchez.

La JEC va considerar que Sánchez va aprofitar "els mitjans públics de què disposava" com a cap de l'Executiu amb la qual cosa va trencar "el principi de neutralitat que tot poder públic ha de respectar durant el procés electoral" i que la seva actuació va implicar una "minva del principi d'igualtat d'armes entre les formacions polítiques contendents a les eleccions" del 10 de novembre del 2019.

Tribunal Supremo Madrid - EFEL'entrada del Tribunal Suprem a Madrid / EFE

La JEC va advertir al govern espanyol

El Suprem destaca, en una sentència feta pública aquest dilluns, que la JEC ja va advertir el setembre de 2019 als membres del govern espanyol que calia tenir un alt grau de diligència per no trencar la neutralitat dels poders públics.

La sala remarca que "entre aquesta diligència es trobava la d'indicar que no s'havia de penjar en una web institucional una entrevista realitzada en període electoral, per a una televisió privada al Palau de la Moncloa".

Per al Suprem, el fet d'haver fet l'entrevista al Palau de la Moncloa i haver-la penjat posteriorment a la web institucional són conductes que integren el tipus sancionador considerat per la JEC. Concretament, l'àrbitre electoral va considerar que es van vulnerar els articles 153.1, 50.2 i 8.1 de la llei electoral (LOREG). Sis dels tretze vocals de la JEC van discrepar amb la decisió majoritària, ja que creien que s'havia d'arxivar l'expedient.

Aquelles eleccions, que es van celebrar el 10 de novembre del 2019, van estar molt marcades per la sentència del Tribunal Suprem contra els presos polítics, que es va publicar el 14 d'octubre del 2019, així com les manifestacions posteriors que van tenir lloc dia rere dia en diversos punts de Catalunya, entre elles, en la plaça Urquinaona. 

Ara dos anys després d'aquests fets, el govern espanyol contempla concedir els indults als presos polítics. De fet, en una roda de premsa concedida aquest dilluns junt amb el seu homòleg polonès, Mateusz Morawiecki, Sánchez ha defensat aquesta possibilitat davant els partits de la dreta que s'han mostrat en contra que se'ls atorgui aquest benefici: "El cost seria deixar les coses enquistades".

 

Imatge principal: El president Sánchez durant la trobada bilateral Espanya i Polònia, que ha tingut lloc aquest dilluns a  Alcalá de Henares / Europa Press