Bany d'aplaudiments a Pedro Sánchez entre els seus socis de partit. Ahir va ser a la Moncloa en unes imatges que el mateix govern espanyol es va encarregar de difondre i avui al Congrés dels Diputats quan hi ha arribat. La campanya dels socialistes és clara: cal estar contents amb l'acord aconseguit per tancar el pressupost de la Unió Europea fins el 2027 i el Fons de Recuperació després de la pandèmia del coronavirus. Però no ho veu així l'oposició. Des del PP, el seu líder Pablo Casado li ha recordat a Sánchez que no "estan per l'autombombo" i "muntar un passadís d'aplaudiments" tot i admetre, de passada, que és un bon tracte el que ha tancat el president espanyol.

Casado Congres EFECasado al Congrés dels Diputats

Sánchez avui estava pletòric i ha contestat amb ironia: "Hi ha Adenauer, Schuman, Monnet i, des d'ahir, Pablo Casado com a pare de la Unió Europea". Immediatament ha demanat construir ponts, tot i semblar impossible: "Després de cinc dies de treball, la seva aportació al Fons de Recuperació ha estat zero. S'ho ha de fer mirar, senyor Casado".

Sánchez ha repassat els inicis de la construcció de la Unió Europea amb els tres pares fundadors: el primer canceller de la República Federal alemanya, Konrad Adenauer; un dels principals dirigents de la Quarta República francesa, Robert Schuman, i el primer president de l'Alta Autoritat de la Comunitat Europea del Carbó i l'Acer, el francès Jean Monnet. Tot i que, posats a ser pulcres, Sánchez ha omès el quart integrant dels qui es consideren els pares de la Unió Europea: l'italià Alcide de Gasperi, vital també en el paper de les comunitats i fundador de Democràcia Cristiana. En aquest cas, el president espanyol ha canviat Gasperi per Casado.

 

Les picabaralles secundàries tampoc han faltat al Congrés. Calvo ha lamentat que el PP estigui bloquejant els poders de l'estat i des de la dreta, García-Egea ha titllat el líder de Podemos de "frau", en canvi des de VOX s'han centrat en el cas Dina i consideren que tot respon a un "embolic de faldilles" d'Iglesias. La diputada del partit d'ultradreta, Macarena Olona, ha formulat una pregunta al ministre de Justícia, Juan Carlos Campo: "Considera que incumbeix el govern aquest cas?". I Campos ha fet l'orni: "El ministre de Justícia no fa valoracions polítiques. El ministre no ho ha de valorar perquè creu en la separació de poders".

Es tracti d'un rescat o no, Espanya ha aconseguit de la Comissió Europea transferències de 77.300 milions i préstecs de 63.122, un total de 140.000 milions, la segona xifra més alta després d'Itàlia. La cancellera d'Alemanya, Angela Merkel, ha estat clau en aquesta negociació. Unes xifres que representen l'11% del PIB espanyol. Tot i que les quantitats són menors, 5.000 milions menys, respecte al que s'havia fixat Sánchez abans de la reunió. Ell mateix ho va admetre: "N'estem satisfets al 95%".