A hores de la constitució de la mesa de diàleg, Pedro Sánchez s’ha hagut d’enfrontar a un escrutini previ. Dues de les tres preguntes de la sessió de control al Congrés d’aquest dimecres giraven al voltant d’aquesta efemèride, entre elles la de Laura Borràs. La portaveu de JxCat, que ha celebrat que es reprengui el que es va abandonar a Pedralbes, li ha enviat un avís a navegants amb paraules del pres polític Jordi Sánchez: “Tingui present que no hi ha solució al marge de les urnes”. El president espanyol li ha respost que va a la taula de diàleg "amb el millor dels ànims".

 

En la seva primera pregunta al president espanyol en sessió de control, en una data tan assenyalada, Laura Borràs li ha recordat que tot va començar el 2014, quan una delegació del Parlament va trobar-se un “no majúscul” a una consulta pactada amb l’Estat. “Les últimes enquestes del CEO mostren que més del 70% dels catalans pensen que s’hauria de realitzar un referèndum”, li ha recordat. “Què li correspon fer al govern espanyol per a satisfer aquesta demanda?”, li ha preguntat la dirigent de JxCat.

 

En la seva resposta, Pedro Sánchez ha tirat de manual per recordar que, en les últimes cinc eleccions al Parlament, “els partits independentistes no han aconseguit la majoria social”. En aquest sentit, ha instat l’independentisme a “reconéixer l’altra part de catalans” que no són independentistes. I s’ha centrar en la mesa: “Després de deu anys de greuges i retrets iniciarem el camí de la mesa de diàleg. Serà difícil i complex, però el destí és el retrobament”. Ha assegurat que el govern espanyol va a la mesa “amb el millors dels ànims” i amb l’esperança que “doni fruits”.