Per poder complir amb tots els compromisos econòmics que té l’Estat pendent amb Catalunya, cal aprovar uns nous pressupostos de l’Estat. Aquesta ha estat la resposta del president espanyol Pedro Sánchez a Esquerra Republicana, un Sánchez que ha atribuït tots els incompliments al govern de Mariano Rajoy. En aquest sentit, ha recordat que els comptes tombats ara fa un any respectaven la disposició addicional tercera de l’Estatut o aportaven més recursos a la llei de dependència. Per això els ha instat a aprovar-los quan tornin a arribar a les Corts espanyoles aquest any. Per altra banda, ha defensat que l'independentisme "té poc a veure amb el finançament", sinó amb "emocions que els transcendeixen".

Durant la sessió de control al govern espanyol aquest dimarts a la tarda, la senadora d’ERC Mirella Cortés ha retret a Sánchez tots els incompliments de l’Estat, més enllà del dèficit fiscal “crònic”. En aquest sentit, li ha recordat que la disposició addicional tercera acumula un deute de 3.700 milions d’euros, la llei de dependència més de 3.600 milions d’euros, el finançament dels Mossos d’Esquadra més de 900 milions i l’IVA 482 milions. Ha quantificat el total d’incompliment si “deslleialtats” en 11.000 milions d’euros, i ha criticat que la resposta de La Moncloa sigui el FLA. “No volem crèdits, volem els diners que ens corresponen”, li ha rebatut. També ha carregat contra un sistema de finançament “centralista i malgastador”.

Pedro Sánchez ha respost amb pressupostos. “Vam plantejar abans del 28-A uns pressupostos que per primera vegada respectaven l’Estatut d’autonomia, el compliment de la sentència dels Mossos, una major aportació de l’Estat a la llei de dependència”, ha assegurat el president espanyol. “L’únic que els demano és que puguem complir”, ha afegit Sánchez, que ha desitjat que quan s’obri el debat dels nous comptes de l’Estat “puguem trobar-nos”, tant amb ERC com amb altres formacions.

En la mateixa línia, el dirigent socialista ha sostingut que “els problemes de Catalunya poc tenen a veure amb el finançament, sinó amb emocions que transcendeixen la qüestió econòmica”.