Pablo Casado manté la seva oferta a Pedro Sánchez damunt la taula: que trenqui amb l’independentisme, s’aixequi de la taula de negociació i pacti amb ells. Aquest dimecres, durant la sessió de control al govern espanyol, el líder de l’oposició ha tornat a oferir “mà estesa” si canvia de socis. El president espanyol, però, hi ha tancat la porta. Només li ha fet la contraoferta de “mà estesa” per arribar a acords per a la renovació dels òrgans constitucionals, entre els quals el Consell General del Poder Judicial o un terç del ple del Tribunal Constitucional. Tant a Casado com a Inés Arrimadas els ha reclamat que tornin a la moderació.

El president del govern espanyol només s’ha hagut d’enfrontar a dues preguntes en aquest ple. La primera, del líder estatal del PP, anava dirigida a la política econòmica, però ha acabat barrejant-ho amb Veneçuela i l’independentisme català i basc. “Creu que a Torra li importen els aturats espanyols? Creu a Otegi li importen els agricultors espanyols? Creu que a Junqueras li preocupen els pensionistes espanyols?”, li ha preguntat Casado. Ha acusat el dirigent socialista d’”acceptar una mesa d’autodeterminació”. I ha llançat la seva oferta: “Si vol tornar a la centralitat, anunciï que trenca amb el separatisme. Assegui’s a dialogar amb la majoria moderada”.

Pedro Sánchez sí que ha contestat a la pregunta prevista, fent un desplegament de dades macroeconòmiques i mesures adoptades durant el primer mes de govern de coalició. El president espanyol li ha retret que estigui “en la bronca i la fal·làcia” i li ha reclamat que abandoni discursos catastrofistes: “Tenim quatre anys al davant. No se li faran llargs, entre la bronca i el bloqueig? Li estenc la mà per arribar a acords en la renovació dels òrgans constitucionals”. Aquí s’ha limitat la seva oferta. S'ha evidenciat en públic el fracàs en privat de la reunió que van mantenir dilluns.

Per la seva part, la portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, s’ha centrat en els nomenaments i destitucions al capdavant d’institucions públiques com RTVE, el CIS, la Fiscalia General de l’Estat o l’agència EFE. Consideren que no estan al servei dels espanyols. En aquest sentit, ha retret al president espanyol que estigui “pregant al PP que es reparteixin ja els jutges”. La líder de facto de Cs ha criticat que vulgui controlar-ho tot. “Espanya no és un botí a repartir-se”, li ha advertit.

Sánchez ha respost la pregunta amb ironia: “Parla de meritocràcia. Quin mèrit han acumulat per passar en qüestió de mesos de 57 a 10 escons? Faci-s’ho mirar, senyora Arrimadas”. Li ha recordat que les institucions públiques han de ser exemplars, i ells estan pactant “amb els de la Púnica i la Gürtel” i amb l’extrema dreta. “Tenim quatre anys al davant. Siguin vostès un partit de centre, no un partit que acompanya la dreta i la ultradreta”.

“Un discurs contra Catalunya”

La portaveu parlamentària del PP, Cayetana Álvarez de Toledo, també ha reformulat la seva pregunta a la vicepresidenta Carmen Calvo. Ha posat el focus en la reforma del Codi Penal per rebaixar el delicte de sedició per “beneficiar una persona concreta”, una “persona que confòn el diàleg amb la claudicació”. Ha precisat que “no és el presidiari Junqueras, sinó el president Sánchez”. L’ha acusat de “rehabilitar el Le Pen espanyol (en referència al president Torra), sotmetre la Fiscalia General de l’Estat i embrutar el Tribunal Suprem”.

La mà dreta de Sánchez ha retret al PP que ja no sigui “un partit d’Estat” i de fer “un discurs que en el fons és contra Catalunya”. Els ha replicat que “no tenen cap suport a Catalunya”. I ha mantingut la “mà estesa” de Sánchez a Casado: que s’avingui a renovar els vocals del Consell General del Poder Judicial. “No el facin ostatge de la seva confrontació”, li ha reclamat.

“Països traïdors de l’espai Schengen”

El discurs més radical l’ha posat Vox, de la mà del diputat català Ignacio Garriga, que ha acusat el govern espanyol d’estar en mans de Puigdemont i Torra. “Puigdemont ordena, Torra acata i vostès executen”, ha assegurat el parlamentari d’extrema dreta, que ha criticat també els “països traïdors de l’espai Schengen”, en referència als països europeus que acullen el Govern a l’exili. I no ha faltat la referència a Veneçuela: “Mentre a Espanya són titelles de Puigdemont, al món ho són de Maduro”.

La vicepresidenta Carmen Calvo li ha retret que hagi fet un miting, sota l’eslògan que “la veritat no t’espatlli un bon titular”.