El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha justificat la retirada de l'estatus de diplomàtic del delegat del govern de Flandes a Espanya el passat 16 d'octubre assegurant que "comparar Bòsnia amb Espanya es del tot inacceptable". Aquesta resposta de Sánchez ha vingut precedida per una pregunta del portaveu del PNB, Aitor Esteban, que precisament li ha demanat a Sánchez que justifiqués aquest mateix acte. 

Sánchez també ha afegit que aquesta retirada també serveix per "mantenir el bon nom d'Espanya en l'àmbit internacional" i mantenir la dignitat i respecte mutus entre països. A més, el president espanyol també ha assegurat que la comparació del president del parlament flamenc, raó de la retirada del tracte diplomàtic, és del tot injusta tant pels bosnis que van patir els crims de guerra com per Catalunya i Espanya.

La retirada del tracte diplomàtic al delegat flamenc va venir arran de les declaracions del president del Parlament flamenc, Jan Peumans, sobre Espanya. Peumans ha posat en qüestió diverses vegades la qualitat de la democràcia de l'Estat espanyol arran del procés, amb presos polítics i líders polítics a l'exili.