Es compleix el guió previst. Després d’una ronda de consultes amb totes les formacions, el rei Felip VI ha proposat aquest dijous el socialista Pedro Sánchez com a candidat a la investidura. Així ho ha comunicat a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que ha anunciat la candidatura. No hi hagut cap gir inesperat, com quan el 2016 Mariano Rajoy va rebutjar sotmetre’s al debat d’investidura malgrat ser la força més votada perquè no havia pogut lligar cap suport. El mateix li passa al líder del PSOE, que per ara no s’ha assegut a negociar els vots favorables. Només té els seus 123 escons. La setmana que ve iniciarà una ronda de contactes amb aquest fi.

Després de ser proposat per a la investidura, Sánchez ha comparegut des de la Moncloa per a recollir el testimoni “amb honor de liderar Espanya”, i ha deixat clar que no hi ha cap alternativa possible: “O governa el PSOE o governa el PSOE”. En aquest sentit, ha demanat que “com abans millor” es conformi un nou govern, i ha dirigit un missatge al PP, Ciutadans i Unidas Podemos perquè ho posin fàcil i no bloquegin la investidura.

El president espanyol ha estat l’últim a passar aquest dijous pel Palau de la Zarzuela, en una ronda que ha confirmat que està abocat a la majoria de la moció de censura. Tant el PP com Ciutadans han rebutjat facilitar la investidura, ni amb vots favorables ni amb abstencions. Per tant, només aspira a aconseguir el suport d’Unidas Podemos i els nacionalistes catalans i bascos, però hi ha una pugna sobre la fórmula de govern, si en solitari o en coalició.

Malgrat tot, durant la ronda de consultes de dos dies s’ha evidenciat un fet: els socialistes no han mogut fitxa per lligar aquests vots necessaris. Qui seria el seu principal aliat, Pablo Iglesias, ha admès que fa dues setmanes que no parla amb el president espanyol en funcions. El mateix ha constatat la portaveu de JxCat, Laura Borràs, que ha explicat que no s’han posat en contacte amb ells. “És un gest de mínima consideració”, ha retret.

Sens dubte, el calendari de les negociacions és apretat i complex, amb dos fronts més a part de la Moncloa: els governs autonòmics i municipals. De les aliances que es produeixin en els territoris dependrà del que pugui passar al govern espanyol, també sobre la fórmula que acabi adoptant l’executiu.

Ronda de contactes

En la seva compareixença, Pedro Sánchez ha anunciat que la setmana que ve iniciarà una ronda de contactes a la Moncloa amb les tres principals forces després del PSOE, que són el PP, Ciutadans i Unidas Podemos. Però també ha avançat que, “en altres formats”, també mantindran trobades amb la resta de grups amb representació a les Corts espanyoles, que hauria d’incloure Esquerra Republicana i Junts per Catalunya.

En aquest context, el candidat a la reelecció ha instat totes les forces a “actuar amb altura de mires i dosis enormes de responsabilitats”, inclòs ell mateix. Sánchez s’ha compromès a “construir grans consensos” i dialogant amb tothom “dins del marc constitucional”. I ha afegit: “El parlament té un mandat clar, que el nostre país ha d’avançar”.

Preguntat sobre el possible govern socialista a Navarra amb l’abstenció de l'esquerra abertzale, Sánchez ha insistit que el PSOE i el PSN tenen la mateixa posició i que en cap cas “pactaran amb Bildu”. 

Els diputats presos poden tenir la clau

Les majories del Congrés no s’han alterat malgrat la suspensió dels presos, i l’absoluta es manté en 176. Això vol dir que, per a ser investit en primera volta, Pedro Sánchez necessitaria del suport dels independentistes catalans, perquè com a màxim aspiraria als 175 diputats que van fer Batet presidenta de la cambra. Però sí que servirien per investir-lo en segona volta, sense suport dels independentistes, perquè amb els diputats suspesos el bloc del no, si l’independentisme s’hi oposés, comptaria amb quatre vots menys.

Però les coses canviarien radicalment si els quatre diputats presos decidissin renunciar a l’acta i fer córrer les llistes, una opció que en aquests moments no contemplen. Si això passés, la cambra baixa sí que podria tombar, també en segona volta, la investidura del dirigent socialista.