El Ministeri d'Hisenda ha remès una carta a la Junta d'Andalusia on assenyala que l'administració autonòmica va incomplir l'objectiu d'estabilitat el 2018, pel que li impedeix captar recursos a través dels mercats financers i li sol·licita que presenti un pla d'ajustament.

La carta, datada el 5 de desembre, contesta a la sol·licitud de la Junta d'adherir-se al Fons de Finançament de les comunitats autònomes per a 2020 i assegura que la comunitat "ha incomplert l'objectiu d'estabilitat, deute públic i regla de despesa de l'exercici 2018," any en què governaven els socialistes a Andalusia.

Alhora, la mateixa carta assenyala que Andalusia no reuneix els requisits "per adherir-se al compartiment Facilitat Financera el 2020, per la qual cosa li correspondrà, en el seu cas, adherir-se al compartiment Fons de Liquiditat Autonòmic 2020". Afegeix que la Junta haurà de presentar un "pla d'ajustament que inclogui mesures que garanteixin el compliment dels objectius d'estabilitat i de deute públic i que sigui consistent amb el seu pla economicofinancer".

Aquest incompliment de l'objectiu d'estabilitat té com a conseqüència que Andalusia no podrà captar recursos a través del mercat financer i haurà de quedar-se sol amb el Fons de Liquiditat Autonòmic, per a la qual cosa el Ministeri d'Hisenda li demana que remeti "un nou annex en el qual es reculli l'estimació de la totalitat de les seves necessitats de finançament per a l'any 2020". Aquesta carta s'ha donat a conèixer després que dijous passat el Parlament andalús aprovés els pressupostos de la Junta per a 2020.

Moreno ho considera un "atac als andalusos"

El president de la Junta, Juanma Moreno (PP), ha dit aquest dilluns que la carta del Ministeri és "un atac frontal als andalusos". En declaracions a la premsa, Moreno ha assegurat que està "sorprès i indignat" davant de l'exigència d'ajustaments, que ha qualificat de "disbarat descomunal" que, segons ha assenyalat, no consentirà.

Entén Moreno que la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, hauria d'haver fet una trucada al conseller Hisenda, Juan Bravo, o fins i tot a ell mateix, per "donar-me explicacions personals i directes sobre aquesta decisió que s'ha pres de manera unilateral i arbitrària".

Ha criticat que el que fa el Ministeri d'Hisenda és "una intervenció amb l'argument que no s'ha complert ni la regla de despesa ni l'objectiu de dèficit ni cap dels grans objectius marcats per la Llei d'Estabilitat Pressupostària en un any en el qual Susana Díaz era la presidenta de la Junta i, curiosament, la consellera era l'actual ministra d'Hisenda", María Jesús Montero.

Moreno ha incidit que és "absolutament incomprensible l'actitud del govern espanyol" i ha apuntat que pot obeir a "una revenja per les últimes sentències, pel que està succeint amb els ERO, o perquè les molesta que a Andalusia hi hagi un govern diferent que estigui fent les coses de manera diferent dels últims 40 anys".

Ha afegit que només es pot entendre si el que busquen és "una acció coordinada del socialisme a Andalusia juntament amb el socialisme a Espanya per evitar la baixada progressiva d'impostos i aconseguir que fem retallades en l'educació, sanitat pública i els serveis socials".

Moreno ha demanat al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que "retiri de manera immediata aquesta actitud que intenta intervenir la nostra autonomia financera i, per tant, la nostra autonomia política".