El ministre de Foment i secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha rebutjat aquest dilluns la possibilitat que el govern de Pedro Sánchez intercedeixi davant de la fiscalia perquè aquesta rebaixi els delictes que s'atribueixen als processats per l'1-O. Segons el número dos del PSOE, “al govern espanyol no se’l pot apel·lar perquè intervingui respecte a la fiscalia ni en aquest sentit ni en un altre”, ha dit. “No, no farem res”, ha reblat, ja que “seria el reconeixement d’un escàndol davant la independència del fiscal”. És a dir, una ingerència pública i notòria. 

Tanmateix, és la proposta que va deixar caure en roda de premsa el vicepresident del Govern català i conseller d'Economia, Pere Aragonès, després de la reunió mantinguda la setmana anterior a Madrid amb la vicepresidenta Carmen Calvo i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero. Aragonès va dir que l'Estat tenia "molts instruments" per "alleugerir l'1-O", com és el ministeri públic i l'Advocacia de l'Estat ―personada a la causa―. Això va passar després que el tribunal alemany es negués a extradir Carles Puigdemont per rebel·lió ―i només s'obrís a fer-ho per un suposat delicte de malversació―.

El fet és que Aragonès va suggerir que l'alleugeriment de la causa de l'1-O podria ser el pagament a canvi que ERC doni suport als pressupostos generals de l'Estat del 2019. La ministra Montero va dir, però, que el govern central es limitaria a les seves competències, i que encara no havien entrat a estudiar la negociació dels PGE.

Ábalos ha avalat també que el Tribunal Suprem pugui jutjar el president Puigdemont per delictes diferents que la resta de presos i consellers a l'estranger, per a qui el jutge Pablo Llarena i la fiscalia mantenen peticions de processament per rebel·lió i sedició. Ha afirmat que no comparteix els arguments de l’independentisme que apunten que no tindria sentit jutjar Puigdemont per malversació i la resta de processats per delictes de rebel·lió, que comporten penes més greus.

Sobre això, el secretari d’Organització del PSOE ha afirmat que “no creu que quedi tan clar que fos el cap qui liderés la rebel·lió” perquè “hi va haver moltes responsabilitats i no crec que hi hagués algú al capdamunt”. Ábalos ha afegit que serà el procés judicial que haurà de determinar “individualment” les responsabilitats de cadascú i “políticament” no queda clar que el procés estigués liderat per una sola persona “perquè hi ha responsabilitats que no estaven al Govern”.