El vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha apel·lat als "instruments" que té l'Estat per "alleugerar" la causa de l'1-O, el mateixa dia en què s'ha reunit amb la vicepresidenta Carmen Calvo i la ministra d'Hisenda Maria Jesús Montero, a Madrid aquest dijous, i el tribunal d'Slevig-Holstein ha aprovat extraditar Carles Puigdemont per malversació i no per rebel·lió. Aragonès feia referència no sols a la nova Fiscal General, Maria José Segarra, qui ha pres possessió cap a les 14h, sinó també a l'Advocacia de l'Estat "que està personada en molts procediments".

Al parer d'Aragonès, qui ha comparegut a la delegació de la Generalitat a Blanquerna, cap a les 14:30h, acompanyat pel delegat Ferran Mascarell, l'acusació de violència "no s'aguanta per enlloc" –que va aparellada a la rebel·lió que el jutge instructor del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, atribueix als consellers de l'anterior Govern. En segon terme, ha descartat també la malversació, que ha dit que no es podria basar en "pagaments i despeses genèriques" que va fer la Generalitat durant aquell període, després que l'exministre Cristóbal Montoro negués el desviament de diners.

En darrera instància, el vicepresident ha advocat per "l'alliberament dels presos polítics", ara a les presons catalanes. També ha instat a la "mobilització popular" de la manifestació convocada el dia 14 de juliol, per reclamar la posada en llibertat. Ha dit, però, que no havien abordat la sentència alemanya amb Calvo perquè la notícia just s'ha produït a mitja reunió, a les 11h a la Moncloa –després s'ha traslladat al ministeri d'Hisenda, a les 13h. Tot i així, ha ha recordat que "quan s'abandonen els instruments de la política, els conflictes no es solucionen" ha afirmat. 

Preguntat per si es podria intentar una nova investidura de Puigdemont, el conseller ha advocat perquè se solucioni la situació "d'excepcionalitat" de polítics a "l'exili" i a la presó. "Això s'ha de solucionar i a partir d'aquí, hi ha unes majories i uns candidats. No hi hauria d'haver impediment" ha reblat.