Pedro Sánchez intensificarà els seus contactes amb Salvador Illa durant les pròximes setmanes, mentre hi hagi negociacions per tirar endavant la investidura que el mantingui com a president del govern espanyol. Així ho ha assegurat aquest dimecres el PSOE, abans i després que els líders socialistes espanyol i català hagin mantingut una reunió a la seu madrilenya de Ferraz. “La trobada s’emmarca en la comunicació permanent que mantenen Sánchez i Illa en el marc de les negociacions per la investidura”, assenyala el PSC en un comunicat, que també destaca que la trobada d’aquest dimecres és la primera que mantenen tots dos des que Pedro Sánchez va rebre l’encàrrec per part de Felip VI d’aconseguir una majoria al Congrés que el mantingui a la Moncloa.

De fet, aquest mateix dimecres el PSOE ha informat que Sánchez “estarà en coordinació permanent amb Salvador Illa per qüestions relacionades amb Catalunya” mentre durin les negociacions amb Junts per Catalunya i Esquerra Republicana per la investidura. Això, segons concreten fonts de la direcció de Ferraz, no significa que Salvador Illa s’incorpori a cap equip negociador, o que hagi d’actuar com a mediador o interlocutor amb les dues principals forces independentistes. Es tracta, senzillament, que el líder dels socialistes catalans estigui informat dels avenços de les negociacions.

Paral·lelament, la portaveu del PSOE, Pilar Alegría, ha comunicat quina serà la comissió negociadora del partit per lligar la investidura de Pedro Sánchez. Si bé ha aclarit que no tots aquests socialistes participaran en totes les reunions. I que es repartiran en funció de quins són els grups parlamentaris amb els quals cal dialogar. Sánchez ha situat al capdavant de les negociacions a María Jesús Montero i Félix Bolaños.

La ministra d’Hisenda és la número dos del partit. I el ministre de la Presidència és també el responsable de la cartera de relacions amb les Corts, i un dels homes de més confiança del cap de l’executiu. Santos Cerdán també forma part d’aquesta cúpula de confiança amb Pedro Sánchez. És el secretari d’Organització del partit; el tercer lloc dins la jerarquia del PSOE.

Pilar Alegría, també membre de la comissió negociadora, és ministra d’Educació i també exerceix com a portaveu del PSOE. Hanna Jalloul, per la seva banda, és secretària de Política Internacional i Cooperació al Desenvolupament del PSOE. Óscar Puente, que va deixar de ser alcalde de Valladolid el passat mes de juny a causa d’una coalició entre el PP i Vox, fou qui va encarar-se a Alberto Núñez Feijóo en el debat d’investidura del líder popular; i s’estrena com a diputat al Congrés en aquesta legislatura. José Ramón Gómez Besteiro, per la seva banda, és també diputat a la cambra baixa, i també és exdelegat del govern espanyol a Galícia.