La Fiscalia del Tribunal Suprem ha arxivat totes les investigacions contra Joan Carles I, afectades per la prescripció i la inviolabilitat constitucional. El rei emèrit ha decidit continuar vivint de moment a Abu Dhabi, als Emirats Àrabs Units, però tornar sovint a Espanya. Tot i així, Pedro Sánchez es reitera en el mateix missatge: la carta és insuficient i l'excap d'Estat ha de donar explicacions davant dels espanyols. No obstant això, els socialistes continuen bloquejant tota mena d'iniciatives, com la petició de compareixença que ha registrat avui la CUP al Congrés dels Diputats.

En una conversa informal amb periodistes durant el viatge a Letònia d'avui, el president del govern espanyol ha explicat que va tenir coneixement del "sentit" de la carta de Joan Carles I a Felip VI aquest mateix dilluns, dia que es va fer pública per part de la Casa Reial, tot i que no del "contingut" de la mateixa. "Vaig fer acusament de rebut. El que no és de rebut són les informacions que hem anat coneixent, que recullen l'informe de la Fiscalia i que són decebedores", ha afirmat Pedro Sánchez, que ha reiterat el mateix missatge dels últims mesos: "Li deu unes explicacions als espanyols".

Ara bé, des del govern espanyol no concreten com s'han de donar aquestes explicacions. "Jo no em ficaré en el com, és ell qui ha de decidir com", ha afirmat Sánchez, que s'ha limitat a sostenir que l'emèrit ha d'"aclarir el contingut de l'informe de la Fiscalia que retrata una sèrie de conductes". Tampoc no ha entrat en detalls sobre els possibles viatges de l'exmonarca a Espanya.

 

De moment, a Abu Dhabi

De moment, Joan Carles I continuarà vivint a Abu Dhabi, als Emirats Àrabs Units, com l'últim any i mig. Així ho ha comunicat el rei emèrit en una carta al seu fill, Felip VI, que va difondre la Casa Reial aquest dilluns. Al·lega raons privades per a mantenir la seva residència "permanent i estable" al Golf Pèrsic. Ara bé, no tanca la porta a tornar a Espanya en un futur i assenyala que la seva intenció és visitar el país "amb freqüència". S'havia especulat molt amb un canvi de residència un cop la Fiscalia del Tribunal Suprem donés carpetada a totes les investigacions, com va fer la setmana passada

Només al final de la missiva l'excap de l'Estat es referia als "esdeveniments passats de la seva vida privada", que assegura "lamenta sincerament". I tot seguit expressava un "legítim orgull" per la seva "contribució a la convivència democràtica i a les llibertats a Espanya, fruit de l'esforç i sacrifici de tots els espanyols".