Els indults als presos polítics ja han estat concedits, però el monotema continua sent el mateix a la política espanyola. Si la setmana passada van ser set preguntes a la sessió de control, avui n’han estat nou. D’aquestes, tres per a Pedro Sánchez, dues de les quals de les formacions independentistes. El president del govern espanyol les ha aprofitat per rebutjar l’escenari d’una amnistia o un referèndum d’autodeterminació. “L’únic que els demanaré és que defensin el pacte constitucional i l’Estatut de Catalunya”, ha assegurat el dirigent socialista.

Això li ha respost al portaveu republicà Gabriel Rufián, que li ha preguntat a Sánchez “quins plans té el govern espanyol després dels indults”. El president del govern espanyol ha respost a la defensiva: “Quins plans té ERC després de la mesura de gràcia? Quins plans té el Govern de Catalunya?”. En aquest sentit, ha insistit en la seva “agenda pel retrobament” i ha rebutjat el referèndum defensat ahir pel president Pere Aragonès. “Ja no és qüestió que no és constitucional. És que no podem continuar fracturant la societat catalana”, ha rebatut. I ha assenyalat que cadascú pot defensar les idees que consideri. “L’únic que els demanaré és que defensin el pacte constitucional i l’Estatut de Catalunya”, ha reblat.

En la seva rèplica, Gabriel Rufián li ha preguntat si l’indult és “valentia o necessitat”, després del que havia arribat a dir en el passat sobre l’independentisme. Però, malgrat tot, ha celebrat que avui es “parli de política”. Això sí, el portaveu republicà li ha recordat al president espanyol que “encara hi ha moltíssima repressió a Catalunya i fora de Catalunya” i queden molts passos per fer. I ha acabat amb un advertiment: “No seran un govern d’esquerres real mentre hi hagi una sola persona amenaçada per manifestar-se”.

Per la seva part, Míriam Nogueras, de Junts per Catalunya, li ha preguntat “quin és el Pedro Sánchez real” si el dels indults o el que deia que detindria el president Puigdemont i tornaria a penalitzar la convocatòria il·legal de referèndums. La portaveu juntista al Congrés també ha recordat l’informe “demolidor” aprovat aquest dilluns per l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa. Nogueras li ha dit que “si realment estima els catalans” impulsi una llei d’amnistia i aposti per la via escocesa. “Si no és així, estem davant d’una reedició del règim del 78”.

En resposta a Junts, Pedro Sánchez no s’ha mogut de l’argumentari dels últims dies. El president del govern espanyol ha admès que els indults “no resoldran el que està passant”, però que són un primer pas i cal una “reflexió de totes les parts”.

pablo casado congres indults - EFE

Casado demana dimissió i urnes

La sessió de control al president espanyol ha començat amb l’habitual intercanvi de retrets entre el president i el cap de l’oposició. Avui, Pablo Casado ha assegurat que Sánchez està “electoralment mort” després d’haver “enganyat massivament” els espanyols i haver lliurat Espanya “a qui la vol destruir". I ha reblat la seva intervenció: “Si li queda alguna cosa de dignitat, hauria de dimitir avui mateix i sotmetre aquesta decisió al judici dels espanyols”.

El president del govern espanyol ha ironitzat sobre l’ofensiva del PP contra bisbes i empresaris que han donat suport a la mesura de gràcia. El dirigent socialista ho ha qualificat de “mesura valenta i reparadora, en favor de la concòrdia i la convivència, que reduirà la discòrdia política i territorial”.