Pedro Sánchez no li tremolarà el pols contra l’independentisme. Així ho ha advertit el president espanyol aquest dimecres des del Congrés de Diputats, on ha comparegut de manera urgent per parlar sobre Catalunya i sobre el Brexit. Després de referències a la “via eslovena” esgrimida pel president Quim Torra, ha llançat un advertiment als sobiranistes: “Tot el que se situï fora de la Constitució i l’Estatut, tindrà la resposta proporcional però contundent de l’estat social i democràtic de dret”. De la mateixa manera, ha amenaçat que, si els Mossos d'Esquadra no actuen contra els CDR, la policia espanyola es tornarà a traslladar a Catalunya.

La compareixença sobre la situació, a petició del PP i els partits independentistes catalans, ha arrencat amb un Pedro Sánchez que ha carregat contra la “retòrica inflamatòria inacceptable”, els “missatges gruixuts” i la “deixadesa de funcions” del Govern de Torra, que ha considerat “inadmissible”.

Després d’explicar la seva experiència a Bòsnia i Hercegovina a finals dels anys 90, on va ser “testimoni de les conseqüències” de la Guerra dels Balcans, el president espanyol ha denunciat que “reivindicar la via kosovar o la via eslovena denota desesperació de qui no té cap més argument que la mentida”. Hi ha contraposat la “via constitucional”, l’única que considera possible. “Tot el que se situï fora, tindrà una resposta ferma però serena”, ha reiterat.

El mandatari espanyol també s’ha referit als Mossos d’Esquadra, i ha tornat a alertar que “no permetrà qualsevol deixadesa de funcions”. Ho ha fet referint-se als episodis del cap de setmana passat amb els CDR tallant l’AP-7, i ha criticat la “inacció injustificable” de determinats càrrecs polítics. “Si persisteix la seva actitud, un nombre suficient de forces i cossos de seguretat de l’Estat es desplaçaran per a garantir la seguretat”.

Malgrat les “amenaces d’alguns elements radicals”, Sánchez ha garantit que el Consell de Ministres se celebrarà el 21 de desembre a Barcelona, com va comprometre’s amb el president de la Generalitat. En aquest sentit, ha anunciat que, durant aquesta trobada a la capital catalana, s’aprovarà la pujada del salari mínim a 900 euros.

Si bé el president espanyol ha apujat el to contra l’independentisme, avisant que “no acceptarem cap nova vulneració”, ha tornat a defensar que la via és la del diàleg, i ha fet referència a les reunions de les comissions bilaterals. En aquest marc també ha situat els beneficis dels pressupostos de l’Estat.

Comparació constant amb el Brexit

Aprofitant la doble compareixença, la del conflicte català i la del Brexit, el dirigent espanyol ha comparat els dos moviments de manera constant, especialment per les seves “mentides”. En aquesta línia, ha denunciat que “el mateix patró d’engany ha aconseguit crispar la societat catalana i espanyola”. Les advertències econòmiques al Regne Unit, ha afegit, serveixen per a una suposada independència catalana.

Després de la irrupció de Vox, Sánchez també ha defensat que no cedirà a les intencions de recentralització. També ha alertat els qui volen “pactar amb la ultradreta”, als qui ha recordat que “el camí de la igualtat entre els homes i les dones és irreversible, que ho tinguin clar els nostàlgics”. A Pablo Casado i Albert Rivera els ha exigit “la mateixa lleialtat” que va tenir ell des de l’oposició a l’executiu de Rajoy.

Casado, “ventríloc” d’Aznar

Gran part del torn de rèplica de Sánchez s’ha centrat a atacar Casado i Rivera, tant per demanar novament l’aplicació de l’article 155 com per la seva possible aliança amb Vox a Andalusia. A tots dos els ha demanat que “no oblidin mai la proporcionalitat”, que és la que “legitima” les decisions polítiques.

Concretament, al líder del PP li ha dit que és el “ventríloc” de l’expresident José María Aznar. “Jo combato amb arguments l’independentisme, mentre vostè abraça els arguments de l’extrema dreta”, ha retret el mandatari espanyol.

També ha carregat amb duresa contra Ciutadans, de qui ha dit que “és un vot absolutament inútil i de frustració a Catalunya”. Davant les peticions d’eleccions anticipades del líder de Cs, Sánchez li ha assegurat que el “pacte vergonyant” amb Vox farà que el seu partit només “pugui mobilitzar l’Espanya caduca i rància” en uns hipotètics comicis.