"L'independentisme i la dreta tenen en comú que veuen la política com una eina de confrontació". Aquesta ha sigut la comparació que ha fet el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, entre les formacions independentistes i PP, Cs, Vox ―als quals ell ha anomenat 'una dreta amb tres sigles'― en la convenció municipalista del PSC que ha tingut lloc aquest diumenge a Tarragona. També ha acusat els sobiranistes de voler una terra només "per a ells".

D'aquesta manera el president espanyol ha explicat que van ser ERC i el PDeCAT, per una banda, i els partits de Pablo Casado i Albert Rivera, per l'altra, els que van tombar els pressupostos de l'Estat. "Viuen del conflicte i de la crisi", ha explicat.

Sánchez també ha advertit: "La independència no es produirà perquè els catalans no la volen, el que volen és la convivència", i ha acusat tant l'independentisme com "la dreta" de saber-ho. "Que siguin valents i deixin de mentir", ha instat als independentistes.

pedro sanchez efe

Pedro Sánchez fent-se una 'selfie' amb una assistent de la convenció | Foto: EFE

El candidat socialista també s'ha dirigit molt a "la dreta", tal com l'ha anomenat per referir-se al PP, Cs i Vox. "Hi ha més testosterones que neurones, veient el que diuen", ha bromejat després d'acusar el president popular de voler retrocedir "40 anys en el temps". 

De totes maneres, Sánchez ha dedicat molt més temps a parlar d'Albert Rivera, a qui ha acusat d'estar obsessionat amb ell: "No sé què li he fet a Rivera". "Quan li pregunten sobre el canvi climàtic, respon citant-me, quan li pregunten sobre el feminisme, ho torna a fer", ha comentat en mig de riallades dels alcaldes socialistes. 

En referència a Vox, als quals no els ha anomenat mai pel seu nom, sinó com a "ultradreta", el president socialista ha assegurat que no li preocupa tant que entrin al Congrés, "perquè igualment no governaran", sinó per la "capacitat d'influir que tenen en partits importants d'Espanya". Per explicar-se ha posat d'exemple el PP, recordant que durant la campanya per les eleccions andaluses, Casado va començar a parlar de "violència domèstica", en lloc de violència de gènere. 

Batet, telonera de Sánchez

La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, ha parlat abans que Sánchez i ho ha fet prometent que el PSOE farà una campanya de les eleccions generals en positiu i sense distingir entre 'bons' i 'dolents': "No donarem carnets de bons i mals catalans. No donarem carnets de bons i mals espanyols".

batet @psoe

Meritxell Batet durant el seu discurs | Foto: PSOE

Com a exemple, ha acusat implícitament Cs d'"alimentar el conflicte" amb accions com el viatge d'Inés Arrimadas a Waterloo (Bèlgica) per fer un acte davant la casa de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

"La dreta ja no és que arribi tard. És que vol involucionar, que les nostres societats retrocedeixin. I no ho permetrem", ha clamat, entre aplaudiments dels assistents.