Ha estat gràcies als socialistes que l’independentisme ha baixat en nivell de suports. Aquesta és la tesis que ha defensat aquest dimecres Pedro Sánchez en la seva compareixença davant del Congrés dels Diputats. Fent servir el baròmetre del CEO de la Generalitat, el president en funcions s’ha felicitat perquè el suport a la independència de Catalunya estigui en suposat declivi. Ho ha dit després que la portaveu de JxCat, Laura Borràs, li hagi reclamat que “escolti amb atenció” la manifestació de la Diada.

Ara mateix tenim el nivell més baix, tot i que continua sent molt alt —un 44%—, de suport a la independència de Catalunya en els últims dos anys”, ha defensat el dirigent socialista dirigint-se a Pablo Casado i Albert Rivera. També ha recordat una dada del CEO a Laura Borràs: “Només el 9,1% dels catalans donen suport a la unilateralitat”. Davant d’aquestes dades, ha sostingut que “alguna cosa crec que hi tenim a veure sobre com estem enfocant la situació a Catalunya”.

Davant la impossibilitat d'asseure's a parlar amb els socialistes en privat, Laura Borràs ha fet acte de presència al Congrés dels Diputats en la Diada per a fer arribar el seu missatge a Pedro Sánchez. “Escolti amb atenció el que li diran els ciutadans als carrers de Barcelona”, ha assegurat la portaveu de JxCat a la cambra baixa espanyola, durant la compareixença del president en funcions. Ho ha fet just abans d’agafar l’AVE de camí cap a Catalunya per a participar de la gran manifestació independentista.

"Problema polític"

Malgrat els cops de pit, Pedro Sánchez ha insistit en la defensa del diàleg, en la "convivència" enfront la "crispació" que proposen els partits de dretes. "Sota els efectes que es puguin produir fruit dels procediments judicials oberts contra els líders independentistes catalans hi ha un problema polític que hem de resoldre", ha defensat el dirigent socialista.