El govern espanyol finalment s'ha rendit a l'evidència i copiarà la decisió impulsada per l'ara vicepresident Jordi Puigneró de crear una NASA pròpia. Puigneró fa mesos que es va avançar a aquesta iniciativa, fins al punt que Catalunya ja té un nanosatèl·lit a l'espai, amb un projecte impulsat pel seu compte que es va llançar des de la principal plataforma espacial russa.

El director del gabinet del president espanyol, Iván Redondo, ha anunciat ara en una intervenció a la Comissió Mixta de Seguretat Nacional, la decisió de crear l'Agència Espacial Espanyola, sense donar gaire més detalls.

Redondo sí que ha informat que la NASA espanyola es crearà en el marc d'una nova Estratègia de Seguretat Nacional que l'executiu espanyol vol aprovar abans de l'estiu. La creació d'aquesta agència és una antiga reivindicació del sector, que insisteix que Espanya necessita una visió única al voltant de l'espai, amb un organisme que coordini i doni estabilitat.

El 2015 els ministeris d'Economia i Competitivitat, així com els de Foment, Defensa i Indústria van començar a treballar en aquesta futura agència espacial o organisme que unís totes les competències en matèria d'espai, però sense un resultat final.

A Catalunya aquests treballs estan més avançats. El nanosatèl·lit català, batejat com a Enxaneta, és el primer dels dos petits satèl·lits que planeja posar en òrbita el Govern per millorar la connectivitat de Catalunya i l'observació de la Terra. El llançament de l'aparell s'emmarca en l'estratègia New Space de Catalunya, que busca impulsar el sector aeroespacial.

1.200 nous llocs de treball

La Generalitat confia que aquest sector en creixement generarà 1.200 llocs de treball en els 4 anys vinents i 280 milions d'euros de facturació.

Tant l'Enxaneta com un segon aparell que serà llançat a la fi d'aquest any o principis del 2022 han estat desenvolupats per les empreses Open Cosmos i Sateliot —a través d'un contracte licitat per l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)— i la seva gestió i control es realitzaran des de l'estació terrestre situada en l'Observatori Astronòmic del Montsec, a Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà).

L'enxaneta va ser llançat a l'espai el 22 de març.