El socis del govern espanyol tracten de recosir les ferides. Una setmana després que Unidas Podemos presentés una esmena als seus propis pressupostos de l’Estat, el PSOE ha recollit el guant. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, s’ha compromès a estendre i si cal ampliar la cobertura de la prohibició de desnonaments, que finalitza el 30 de gener. Ho farà el mateix executiu quan arribi aquest dead line, i no pas els grups parlamentaris al Congrés. No ha pogut amagar la incomprensió per aquesta esmena, pactada entre Podemos, Esquerra Republicana i EH Bildu, sense el concurs dels socialistes.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, la portaveu del govern espanyol ha assegurat que tot l’executiu és “conscient de la necessitat d’atendre la situació” i hi seguirà donant resposta, però a través dels propis canals governamentals. Ha subratllat que, ara per ara, la moratòria és “plenament vigent” fins a finals de gener. Ara hi ha “dos mesos per davant per arribar a un acord” entre els dos socis per a “prorrogar la norma” i, si cal, “incorporar algun element”. D’aquesta manera es podria donar cobertura a situacions prèvies a la crisi generada per la pandèmia.

“La iniciativa la prendrà el mateix Consell de Ministres”, ha tancat el debat María Jesús Montero, que ha assegurat que “no tenen sentit algunes de les esmenes presentades” sobre aquesta qüestió. Segons la ministra d'Hisenda, "no hi ha hagut cap discrepància dins del govern".

Iglesias sí que fiscalitzarà els fons europeus

Un dia de recosir ferides. Aquest matí s’ha conegut l’esborrany amb el qual treballa el govern espanyol per gestionar els fons europeus. En aquest decret s’hi establia una comissió de control dels 140.000 milions d’euros, formada per 10 ministres del PSOE i un d’Unidas Podemos, que no era el vicepresident Pablo Iglesias. La Vicepresidència Segona ha expressat el seu malestar. Poques hores després, María Jesús Montero ha sortit al pas per deixar clar i insistir que és un “esborrany”. El que s'ha filtrat no era "el definitiu". En aquest sentit, la portaveu ha calmat les aigües: no ho farà un consell interministerial, sinó tot el Consell de Ministres. Ho faran així per "instruccions expresses" del president espanyol de molt abans. Tot i així, abans sí que s'han produït converses entre Pedro Sánchez i el mateix Iglesias.