Pedro Sánchez entregarà aquest dimarts un document a Pablo Iglesias. Es tracta del discurs base, de continguts programàtics, que vol fer durant el seu debat d’investidura, i que està obert a negociacions amb Unidas Podemos per arribar a un acord. Està condensat en cinc grans àmbits, dels quals s’ha deixat fora, més enllà de referències vagues, la resolució del conflicte català, principal punt de discrepància entre les dues formacions. Aquesta és l’última proposta que té previst fer el dirigent socialista durant aquesta cinquena reunió amb el secretari general de Podemos. La posició sobre la fórmula de govern no ha variat.

El document, que té una trentena de pàgines i que està obert a esmenes, ha estat aprovat aquest dilluns al migdia per unanimitat de l'executiva federal del PSOE. Compta amb cinc grans àmbits, com l'ocupació i pensions dignes, la política exterior o la lluita contra la desigualtat. Però se n’ha deixat fora la qüestió catalana. “El plantejament continua sent el mateix: que hi hagi diàleg, però que aquest diàleg es dugui a terme en el marc de la legalitat”, ha aclarit Cristina Narbona, presidenta del partit, en roda de premsa. “D’aquí no ens mourem”, ha insistit. Ha subratllat les discrepàncies considerables amb Unidas Podemos en aquesta qüestió. Ha posat com a exemple les diferències expressades a la Mesa del Congrés sobre la suspensió dels diputats presos.

Segons ha dit, fins ara Pablo Iglesias “s’ha negat a parlar d’acord programàtic”. Però tampoc no hi ha hagut cap moviment pel que fa a la fórmula de govern. Narbona ha tornat a defensar un “govern monocolor on tinguin cabuda persones independents, fins i tot proposades per Unidas Podemos”. I ha reiterat: “Govern de cooperació, no de coalició”.

Davant dels temors del seu “soci preferent”, la presidenta de la formació ha deixat clar que “amb qui volem negociar els acords programàtics és amb Unidas Podemos”, i que “en cap cas amb el PP i Ciutadans”. A la dreta només li demanen que facilitin la investidura per a “no dependre dels independentistes”.

Narbona també ha deixat clar que, amb els partits independentistes, "no pensen negociar la seva abstenció", que en tot cas és decisió seva.

Es constituirà un grup negociador del PSOE aquest mateix dimarts, coordinat per la vicesecretària general Adriana Lastra i on també participarà la ministra María Jesús Montero. “En cap cas desitgem la repetició electoral”, ha assegurat Cristina Narbona. “Treballarem perquè no hi hagi repetició electoral”, ha conclòs, assenyalant que no treballen amb aquest escenari.