Aquest dilluns és el dia escollit per a aclarir el panorama. Primer ha estat el PNB que ha anunciat el seu acord amb el PSOE per investir Pedro Sánchez. Després EH Bildu ha proposat a la seva militància abstenir-se. A continuació, l'Advocacia de l'Estat ha fet públic el seu informe favorable a Oriol Junqueras, que facilita l'abstenció republicana. I aquesta tarda hi haurà una presentació molt esperada: a les cinc de la tarda, al Congrés dels Diputats, Sánchez i Pablo Iglesias presentaran el seu acord de govern de coalició.

Segons ha avançat eldiario.es i han confirmat fonts de les dues formacions, Sánchez i Iglesias presentaran aquest dilluns a la tarda, en un acte al Congrés dels Diputats, l'acord programàtic segons el qual es regirà l'actuació del govern de coalició progressista. Si no s'ha presentat abans és perquè primer volien assegurar-se la abstenció imprescindible d'ERC, que consideren aconseguida després que l'Advocacia de l'Estat hagi defensat que Junqueras ha de poder recollir l'acta d'eurodiputat i exercir el càrrec mentre no hi hagi suplicatori. A la mateixa hora que el PSOE i Unidas Podemos escenifiquin l'entesa, els republicans reuniran la seva executiva nacional

L'escenari d’una investidura abans de Reis, que encara persegueixen els socialistes, és materialment plausible. Està en mans de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que avui mateix podria convocar el debat per als dies 2, 3 i 5 de gener. Els republicans han avisat que no convocaran el Consell Nacional abans de Cap d’Any. Així, l’haurien de convocar amb el debat d’investidura ja en marxa.