Malgrat les negociacions obertes amb ERC per a facilitar la investidura, Pedro Sánchez continua mirant cap a la dreta perquè li faciliti la investidura. Amb els republicans que de moment no es mouen del no, el dirigent socialista ha interpel·lat “el conjunt d’actors polítics”, també el PP i Ciutadans, per aplanar el camí. No ha posat la mà al foc per tenir govern de coalició abans de Nadal, però ha garantit que els espanyols no tornaran a les urnes: “El que no pot haver-hi i no hi haurà són terceres eleccions”.

Era a la cimera del clima COP25, però només han preguntat a Sánchez per l’actualitat política espanyola. I el president en funcions ha tornat el mateix missatge del 28-A: malgrat el preacord entre el PSOE i Unidas Podemos, tots s’hi han d’involucrar. “El desbloqueig i la governabilitat d’Espanya no depèn només del PSOE i Podemos, sinó de totes les forces parlamentàries”, ha assegurat Sánchez. Ha tornat a repetir que “no hi ha alternativa”. Malgrat que ha estat preguntat directament per ERC, ha evitat tota referència a cap formació política.

El dirigent socialista, que ha afirmat que “estem molt a prop dels 176 escons”, ja no s’ha atrevit a dir quan tindran govern funcionant. “No sé si ha de ser el 12 de desebre, el 20 de desembre o el 8 de gener”, ha admès Pedro Sánchez, que sí que ha defensat que hi hagi govern com abans millor. Per això ha fet una crida “per sobre de les sigles”.

Aquest dimarts, després de la constitució de les Corts espanyoles, els equips negociadors del PSOE i ERC es reuniran per segona vegada al Congrés dels Diputats. Aquest dilluns, des de la cambra, el vicepresident Pere Aragonès ha tornat a deixar clares les seves condicions: "Construir la via per a resoldre políticament un conflicte polític a través d’una mesa de negociació entre dos governs, sense vetos sobre les propostes; que tingui un calendari i garanties de compliment".

Disposat a reunir-se amb Arrimadas

Pedro Sánchez està disposat a reunir-se amb Inés Arrimadas. Segons ha avançat LaSexta i han confirmat a ElNacional.cat fonts de La Moncloa, el president espanyol està disposat a rebre la dirigent de Ciutadans, després que aquesta li hagi enviat una carta sol·licitant-li una trobada a tres, amb Pablo Casado, per a abordar una alternativa al govern de coalició amb Podemos i el suport dels partits independentistes, que són imprescindibles davant l'autoexclusió de la dreta. Amb els deu diputats de Ciutadans no en tindria prou per a una majoria alternativa.