No hi ha unanimitat a la Unió Europea sobre com fer front a l'augment dels preus de l'energia, agreujats per la guerra de Rússia a Ucraïna. S'ha pogut constatar durant les últimes hores en la cimera informal de líders convocada a Versalles per Emmanuel Macron. La cimera formal se celebrarà en dues setmanes, a Brussel·les, i allà s'haurien de prendre decisions. En aquest context, el president espanyol Pedro Sánchez ha anunciat que la setmana que ve iniciarà una gira per diversos països europeus --sense concretar encara quins-- amb l'objectiu de forjar un consens en la resposta. El dirigent socialista la té clara: deslligar el gas del preu de l'electricitat. Ha avisat que l'executiu central prendrà mesures si no es tanca cap acord a nivell europeu.

En roda de premsa des de Versalles, el president espanyol ha assegurat que "el Govern d'Espanya farà tot el que estigui a la seva mà per a defensar la nostra economia i els nostres ciutadans" davant del que considera un "xantatge energètic de Putin". En aquest context ha anunciat la gira europea "per unificar una proposta que freni aquesta escalada irracional dels preus de l'electricitat i defensar les empreses i els ciutadans". Si bé ha assenyalat que ja s'estan prenent mesures a nivell estatal, per exemple a través de suspensions fiscals, ha remarcat que la situació d'emergència també requereix d'una resposta a nivell comunitari. Especialment en la revisió de la formació dels preus de l'electricitat, que segons Sánchez "no respon de manera efectiva a aquest estrès".

En la seva intervenció, el president del govern espanyol ha admès que "encara hi ha punts per polir", és a dir, discrepàncies entre els països membres de la Unió Europea. Sánchez ha destacat algunes de les prioritats d'Espanya, com ara la "compra centralitzada de gas" a nivell europeu per tenir major capacitat de negociació, abordar les interconnexions o la formació de preus. Però també en altres àmbits, que s'han incorporat a les conclusions a petició de l'Estat: que la Comissió Europea estudiï mecanismes per a abordar la pujada dels preus dels aliments i els fertilitzants

Preocupació per Vox

També ha estat present el govern del PP i l'extrema dreta de Vox a Castella i Lleó. Pedro Sánchez ha admès que ha rebut "alguns comentaris" de dirigents europeus, tot i que no ha donat més detalls. Sí que ha destacat com les agències de notícies internacionals s'han fet ressò que, "per primer cop des de Franco", l'extrema dreta governarà a Espanya. "És una situació greu, un moment crític per a la democràcia espanyola", ha alertat el dirigent socialista. En aquest sentit s'ha referit al programa de govern presentat, que "banalitza la violència contra la dona", "assenyala l'immigrant" o pretén acabar amb la memòria històrica en "un dels països del món amb més desapareguts". Ha assegurat que, un cop sigui nomenat president del PP, parlarà amb Alberto Núñez Feijóo i li traslladarà aquestes "preocupacions".