Mariano Rajoy és conegut per esperar que passi el cadàver del seu enemic. Ara Pedro Sánchez farà el mateix amb ell. El PSOE ha tret els pitjors resultats de la seva història però no ho té tot perdut: té més opcions de formar govern que el PP. Tot i així, el líder dels socialistes ha instat Rajoy a formar govern “perquè així els correspon” per haver guanyat les eleccions, però també ha recordat que “volien fer desaparèixer el PSOE i no ho han aconseguit”.

El segon partit del Congrés dels Diputats continua sent el segon, però amb 90 diputats, 20 menys que aquesta darrera legislatura. Els socialistes no perden l’esperança i ja teoritzen la idea que Pedro Sánchez sigui president del Govern espanyol perquè els seus aliats naturals al Congrés sumen més vots que els del PP. Al PSOE, aquestes eleccions, li ha robat vots tothom... i en pot recuperar de tothom.

Sánchez resisteix

Els resultats no han estat tan distants de les últimes enquestes que es van publicar el passat dilluns a tot l’Estat, que els donaven un mínim de 76 (El Mundo) i un màxim de 94 (El País). Si s’agafa el CIS que va donar el tret de sortida de la campanya el 4 de desembre, el PSOE partia d’una valoració més negra que el resultat final: els donaven entre 77 i 89 escons.

Els de Sánchez deixen enrere les dues majories absolutes que va obtenir Felipe González o l’elevat número de diputats que va aconseguir Zapatero:

El PSC, tercera força a Catalunya

El partit encapçalat per Carme Chacón ha aconseguit vuit diputats a Catalunya, sis menys que a les eleccions del 2011, i també obté el pitjor resultat de la seva història en unes eleccions generals.

Els socialistes catalans trepitgen els resultats del 2011, que ja van ser els pitjors que havien obtingut mai, i deixen enrere la segona posició al Congrés dels Diputats per Catalunya per passar a ser tercera força, per darrere de En Comú Podem i ERC. Només a Barcelona han perdut la meitat dels diputats i n’han obtingut cinc.

L'esquerra triomfa

La candidata del PSC per Barcelona, Carme Chacón, ha sortir a valorar els resultats acompanyada del primer secretari Miquel Iceta, després que ho fes Sánchez i ha advertit que, encara que hagin perdut electors, “els socialistes hem contribuït a posar més difícil la continuïtat de Rajoy”. “El centre de gravetat de l’opinió pública s’ha traslladat cap a l’esquerra”, ha sentenciat amb un somriure seriós.

La diputada del PSC al Parlament, Eva Granados, s’ha mostrat d’acord amb Pedro Sánchez quan ha dit que és el PP qui ha de formar govern, però ha posat sobre la taula que “si hi ha alguna agenda que ha avançat és la del diàleg, de la negociació i del pacte”. Granados també ha mostrat la importància de canviar l’encaix Catalunya-Espanya i ha explicat que “queda totalment desacreditada la ruptura pel mandat democràtic”.