Pedro Sánchez no ha fet cap referència al primer aniversari de l’1-O. El president espanyol ha deixat les valoracions a mans dels seus ministres de Foment, José Luis Ábalos, d’Exteriors, Josep Borrell i portaveu, Isabel Celaá. L’equip del president espanyol ha centrat la seva agenda d’aquest dilluns a l’acte de cooperació hispano-francesa en la lluita contra ETA que ha protagonitzat a La Moncloa amb el primer ministre francès, Édouard Philippe, al qual han assistit els expresidents del govern espanyol Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero.

Durant el matí, José Luis Ábalos ha afirmat que la jornada estava transcorrent de manera “assumible”, mentre que Borrell ha recordat a Torra que ha de ser el seu executiu qui es faci càrrec de l’ordre públic, i Celaá ha defensat l’actuació de la policia espanyola ara fa un any tot assegurant que va ser “proporcional” tret de casos “molt aïllats”.

La Moncloa ja va advertir divendres que donaria un perfil baix a la commemoració del primer aniversari de l’1-O, i ho ha mantingut durant aquesta jornada malgrat que els líders dels dos partits de l’oposició, Pablo Casado i Albert Rivera, han criticat durament el govern espanyol després del discurs del president de la Generalitat, Quim Torra, que ha expressat el seu agraïment als CDR. 

Unes paraules que per a Albert Rivera signifiquen que el president de la Generalitat “atia la violència dels comandos separatistes”, mentre que per a Pablo Casado són un suport explícit a la “kale borroka”. Tots dos han demanat al govern de Sánchez que activi de nou el 155 o convoqui eleccions generals. 

La resposta ha vingut de la mà de José Luis Ábalos, que en roda de premsa des de la seu del PSOE al carrer Ferraz ha qualificat de “fake news” les afirmacions que apunten que Torra ha avalat cap violència. Ábalos ha assegurat que la jornada ha transcorregut de manera “assumible” i ha demanat als grups de l’oposició i a les institucions que “no caiguin ni generin provocacions” ni tirin "gasolina" al foc. 

Un missatge diferent al que ha ofert Isabel Celaá en una entrevista a la Cadena Ser on ha defensat l’actuació de les forces de seguretat d’ara fa un any. Celaá ha apuntat que moltes de les imatges d’aquella jornada de fa un any són “falses” i que la policia espanyola va actuar amb “proporcionalitat” amb “l’excepció d’alguns casos molt aïllats que estan essent investigats”. 

La tercera nota l’ha posada el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, que ha recordat a Torra que com a president de la Generalitat té la "responsabilitat" de mantenir l'ordre públic. Borrell ha assenyalat que el moment actual demana que tothom contribueixi a la "crida a la serenitat i l'ordre". Ha afegit que "l'ordre vol dir l'ordre" i ha subratllat que, a Catalunya, l'ordre públic l'ha de garantir la Generalitat.