"Espanya és una democràcia plena". Aquest ha estat el missatge que més ha subratllat el president espanyol Pedro Sánchez, que de viatge llampec a Estrasburg aquest dijous ha alertat contra les "fake news" i els "relats falsos" sobre l'Estat espanyol. “L’Espanya d’avui fa seus els principis de separació de poders i independència judicial i té un dels sistemes més garantistes del món”, ha defensat en una intervenció davant del Comitè de Ministres del Consell d'Europa, a pocs dies de l'inici del judici de l'1-O. A l'Estat espanyol, ha insistit, "la protecció dels drets humans no està en qüestió".

Des de la ciutat francesa, on els independentistes tenen l'esperança dipositada, el president espanyol ha volgut traslladar que l'Estat espanyol garanteix tots els drets. En el seu viatge d'un dia, Sánchez ha visitat les dues institucions més emblemàtiques de drets humans a Europa, el Tribunal Europeu de Drets Humans i el Consell d'Europa.

“En temps de fake news, no deixaré d’apel·lar a la força de les dades reals”, ha assegurat Sánchez. En aquest sentit, ha recordat que, durant els últims quatre anys, l’Estat espanyol es troba per sota de la mitjana de la resta d’estat pel que fa a reclamacions davant del TEDH i sentències condemnatòries. Per això ha alertat contra “relats falsos per mobilitzar cap a l’odi i la divisió”.

El president espanyol, el primer que visita el TEDH, ha avisat que “quan es prima la ruptura unilateral sobre la recerca de consensos, quan es recorre a la mentida, la manipulació o greuges inventats, la democràcia se’n ressent”.

Per altra banda, Sánchez ha defensat que les quatre llengües cooficials compten amb “el nivell més gran de protecció de la nostra història”, i que Espanya és “un dels estats més descentralitzats del món”.