No ha estat fins gairebé una setmana després que Pedro Sánchez s’ha pronunciat sobre les eleccions madrilenyes del 4-M. Ho ha fet des d’Atenes, on es troba de visita oficial, i el president espanyol sí que ha admès que s’ha d’”aprendre dels errors” que van evidenciar les urnes. Tot i això, ha negat que això tingui afectacions estatals. No només això, sinó que també ha recordat que abans de les eleccions generals tornarà a haver-hi eleccions madrilenyes —donant per fet que esgotarà la legislatura—, i que aquests comicis els guanyaran les formacions d’esquerres, encapçalades pel PSOE. "Queden 32 mesos per a les generals", ha reblat.

El president del govern espanyol no s’ha estalviat qualificatius a l’hora de valorar els resultats dels socialistes, que van ser “rotundament dolents” i “molt adversos”. Fetes aquestes qualificacions, però, el dirigent socialista ha corregut a construir un tallafoc al voltant seu, assegurant que la campanya es va produir “en unes circumstàncies adverses” i que estem parlant d’uns comicis “en un territori i un moment determinats”. Ha recordat, en aquest punt, com el PSC de Salvador Illa va guanyar les eleccions catalanes del 14-F. Ho ha desvinculat del plebiscit a la seva gestió plantejat per la presidenta Isabel Díaz Ayuso.

Pedro Sánchez ha descartat l’escenari d’un avançament de les eleccions generals, assegurant que esgotaran la legislatura. Així, ha recordat com “es votarà abans de nou a Madrid que en unes eleccions generals”. I quan arribin aquestes eleccions madrilenyes, el maig del 2023, ha assegurat que “l’esquerra tornarà, amb més esperança i més força”. Durant aquests dos anys tocarà “aprendre dels errors i treballar dur”. I en dos anys, ha insistit, “quan es torni a votar, l’esquerra guanyarà”.

“El govern està en allò que és important. Queden 32 mesos i el que volem és superar la pandèmia”, ha defensat el president del govern espanyol.

Franco i Gabilondo assumeixen les responsabilitats

Les responsabilitats no les ha assumit Pedro Sánchez. Les van assumir els mateixos caps de files a Madrid. Primer va ser el secretari general del PSOE-M, José Manuel Franco, qui va decidir presentar la dimissió. En un comunicat, el PSOE-M assenyalava que es produeix després del "pèssim resultat" i que "la sortida del màxim responsable dels socialistes madrilenys també suposa que no s'utilitzi el mal resultat als comicis de la Comunitat de Madrid per atacar el partit Socialista i al Govern d'Espanya". Hores més tard el va seguir el candidat Ángel Gabilondo, que seguint els passos de Pablo Iglesias va comunicar que no recolliria l'acta a l'Assemblea de Madrid.

Estat d'alarma i vacunació

Per altra banda, sobre l'escenari posterior a l'estat d'alarma, Pedro Sánchez ha insistit que les comunitats tenen "instruments suficients" per a fer front a la pandèmia. I ha subratllat com la vacunació avança, que ja hi ha un terç de la població adulta amb almenys una dosi i que "estem a 100 dies d'aconseguir l'objectiu de tenir el 70% de la població vacunada".