El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha contactat amb ERC, el PDeCAT, PNB, Compromís i Podemos en les últimes hores per abordar la moció de censura a Mariano Rajoy que se celebrarà aquest dijous 31 de maig i 1 de juny. Els socialistes ja tenen els vots confirmats de les formacions morades, però no el dels independentistes. Precisament, aquest dilluns els barons van prohibir Sánchez durant el comitè federal de fer-los "concessions", encara que aquests podrien cedir el seu suport sense res a canvi. D'aquesta manera, el vot dels nacionalistes bascos decantaria la situació i permetria que la moció tiri endavant.

Fonts republicanes expliquen que ahir a la nit el líder del PSOE va mantenir una "breu" trucada amb el portaveu republicà, Joan Tardà, i la interlocució es va derivar al secretari d'organització, José Luis Ábalos. Sánchez també ha mantingut una conversa amb la dirigent del PDeCAT, Marta Pascal, i segons fonts demòcrates, mantindran el contacte fins al ple.

El fet és que ERC va considerar que podria donar el seu vot per fer fora el Govern, però l'independentisme també s'havia plantejat supeditar el vot a la negociació sobre els presos, entre d'altres qüestions menys concretes. Ferraz no passarà pel cèrcol, i fonts socialistes afirmen que la trucada als esmentats grups va ser de "cortesia".

Pel costat dels nacionalistes bascos, els socialistes van contactar amb el dirigent Andoni Ortúzar, i segons ha dit el portaveu basc en el Congrés, Aitor Esteban, no han decidit encara la posició sobre la moció de censura. "De moment, només hem rebut una trucada, ahir a la nit, de Pedro Sánchez. Encara hi ha moltes incògnites per aclarir" insisteixen les fonts.

Qui sí que han confirmat el vot són Podemos i Compromís, segons fonts parlamentàries, que aquesta vegada no esperen res a canvi, a diferència de 2016, quan Pablo Iglesias va demanar entrar en l'executiu i accedir a diverses carteres.

Tot això passa després que Sánchez hagi ofert pactar la data de les eleccions, en una compareixença en el Congrés aquest dimarts, on s'ha dirigit en el grup parlamentari, després del comitè federal d'aquest dilluns a Ferraz, on va rebre l'aval dels barons. La proposta sobre els comicis s'entén com una apel·lació desesperada perquè Ciutadans voti a favor de la moció, però Albert Rivera exigeix que la moció sigui exclusivament instrumental, per a eleccions immediates.