El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha promès aquest dijous al seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, una nova entrega d’armes per poder combatre la invasió russa. Concretament, el president espanyol li ha ofert nous sistemes antiaeris i antidrons, així com equipament energètic per fer front a l’arribada de l’hivern. És el compromís que li ha traslladat el líder socialista al mandatari ucraïnès en la reunió de trenta minuts que tots dos han mantingut a Granada, la ciutat escollida per celebrar-hi aquest dijous i divendres una cimera europea. És el primer cop que Zelenski visita l’estat espanyol.

Des del govern espanyol informen que Pedro Sánchez ha aprofitat aquesta reunió per reiterar el seu ple suport a Ucraïna i a la seva integració a la Unió Europea. Ha deixat clar que els ucraïnesos continuaran rebent ajuda espanyola mentre duri la guerra. Durant aquesta trobada, Zelenski ha mostrat a Sánchez el seu interès per aprofitar la presidència rotatòria espanyola de la UE per avançar en el procés d’adhesió d’Ucraïna a la Unió Europea. Mentre que Sánchez li hauria reiterat el seu suport i alhora l’hauria instat a complir amb els requisits necessaris per formar-hi part. Ara bé, no s’espera en cap cas que de la reunió d’aquest divendres surti un compromís concret. Sí que s’espera, en tot cas, que hi hagi algun pas significatiu sobre una futura ampliació al Consell Europeu que se celebrarà a Brussel·les a finals de mes.

Paral·lelament, i en una intervenció davant del plenari de la cimera de la Comunitat Política Europea, Sánchez ha reiterat que hi ha una “ferma” vocació “d’unitat davant l’agressió russa” per part dels diversos membres de la Unió Europea. Segons el president del govern espanyol, hi ha una gran “voluntat de cooperació davant l’imperialisme de Putin” i també una “aposta pel diàleg, la pau, l’estabilitat i la seguretat d’Europa davant l’ús injustificat de la força”.

Abans que se celebrés la reunió entre Pedro Sánchez i Volodímir Zelenski, el president ucraïnès ha destacat la necessitat que Europa estigui unida davant els atacs híbrids russos. Ha assegurat que en aquesta cimera insistirà en la urgència que enviïn a Ucraïna més sistemes de defensa antiaèria pel risc que Rússia torni a atacar la seva infraestructura energètica aquest hivern.

"El primer repte que tenim tots és protegir la unitat a Europa, i no parlo només dels països de la UE, sinó de tot Europa", ha dit Zelenski als mitjans, referint-se al continent, abans de destacar la "importància per a Ucraïna de comptar amb un escut defensiu per a l'hivern”. Tot plegat, perquè es preveu que Rússia reprendrà amb l'arribada del fred els atacs amb drons i míssils contra les centrals i les línies de distribució que permeten als ucraïnesos tenir llum i calefacció.