“Estem en el temps dels pressupostos”. D’aquesta manera s’ha desentès el president espanyol Pedro Sánchez de la possibilitat d’unes eleccions en cas que els comptes públics siguin tombats al Congrés de Diputats. Des de Mèxic, el cap del govern ha collat les forces independentistes a separar la “recuperació de drets” de la crisi catalana “de fons”, que s’ha compromès a resoldre en altres espais de diàleg.

“Què té a veure la crisi de fons, que el govern d’Espanya vol resoldre, amb la recuperació del subsidi d’atur pels majors de 52 anys, amb la dependència o amb la sanitat pública?”, ha preguntat Sánchez interpel·lant directament ERC i el PDeCAT. Malgrat que alguns ministres seus sí que han parlat sobre eleccions, com la ministra d’Hisenda Maria Jesús Montero, el president espanyol ha esquivat aquesta possibilitat.

En aquest sentit, Sánchez també s’ha dirigit a l’oposició, al PP i Ciutadans, als qui ha demanat que “no vetin l’entrada al Congrés d’uns pressupostos que són bons, que tenen a veure amb la recuperació de drets”.

Diàleg a Veneçuela

Segons ha explicat Sánchez després de la reunió amb el seu homòleg mexicà, el govern espanyol donaria suport si s’establís un diàleg entre el règim de Nicolás Maduro i l’oposició veneçolana, amb la mediació de països europeus i llatinoamericans, que tingui com a objectiu la celebració d’unes “eleccions lliures” per sortir de la crisi que travessa el país. Ha deixat clar que no vol "treure o ficar governs", sinó que els veneçolans s'expressin a les urnes.

El president mexicà Andrés Manuel López Obrador ha assegurat que, malgrat les diferències de posicionament —Mèxic no ha reconegut Guaidó com a president, a diferència de molts dels seus veïns—, coincideix amb Espanya en la necessitat d’un diàleg entre les dues parts que podria permetre sortir de l’atzucac.