Pedro Sánchez ho té clar: s'han de celebrar eleccions a Catalunya com abans millor. L'endemà de la suspensió de l'ajornament per part del TSJC, el president espanyol s'ha posicionat a favor de mantenir les eleccions en el 14-F, malgrat la situació epidemiològica. El dirigent socialista ha justificat que els comicis han de tenir lloc "tan aviat com sigui possible" per així poder passar pàgina a la "crisi de governabilitat". Cal un executiu "amb plenes competències" que pugui fer front als reptes que té per davant Catalunya.

En unes jornades sobre els fons europeus organitzades per l'agència EFE, Pedro Sánchez ha assegurat que la decisió d'ajornar el 14-F no ha generat consens, com s'ha demostrat amb els recursos, i que ara "cal assumir la decisió que prengui el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya". D'aquesta manera, ha respectat la decisió del TSJC de suspendre cautelarment el decret de la Generalitat que canviava la data.

Més enllà de la derivada judicial del tema, el president del govern espanyol ha defensat la urgència d'un nou govern a Catalunya, que "pugui abordar amb plenes competències la recuperació econòmica i el retrobament al que estem cridats tant el govern català com l'espanyol". En aquest sentit, Sánchez ha dit que Catalunya té per davant "una gran oportunitat de convertir-se en una de les principals regions d'avantguarda de la recuperació i la modernització". Per fer-ho, però, necessita com abans millor un govern plenament facultat. Ha subratllat que és un reclam que també fan sindicats, empresaris i "algunes forces catalanes".

El dirigent socialista ha aprofitat per recordar que la "crisi de governabilitat" va desencadenar-se ara fa un any, quan "el president Torra va dir que el govern estava esgotat".

Remant contra l'ajornament

Abans de la decisió del TSJC, diversos ministres van posicionar-se contra l'ajornament electoral. Va ser el cas del ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, qui dijous passat, vigília de la taula de partits, va advertir que ajornar els comicis suposaria “suspendre la democràcia” i fins i tot posava en dubte que el marc legal permetés canviar la data dels comicis. Tan sols unes hores més tard va ser el titular de Transports, José Luis Ábalos, qui va posar més llenya al foc. El dirigent socialista va alertar que aquests moviments “acaben afectant la netedat dels processos electorals”, perquè fa que les normes del joc “ja no siguin iguals per a tothom” i quedin “a criteri d’un govern”. El PSC va ser l’únic que va despenjar-se de l’acord dels partits per a ajornar la convocatòria.