El president en funcions del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, s’han trobat aquest migdia a la Moncloa per explorar vies d’acord que permetin la investidura del popular. Aquest ha estat el primer contacte que ha tingut Rajoy després de les eleccions generals que, tot i atorgar-li la victòria amb 123 diputats, li impedeixen formar govern sense, com a mínim, aconseguir l’abstenció dels socialistes. I Sánchez li ha dit que no.

La reunió, que ha durat menys de 40 minuts, ha estat tensa, segons ha explicat el mateix popular. En una roda de premsa des de la seu central del PSOE, al carrer Ferraz, el candidat socialista a la reelecció ha assegurat que "no donarem suport a la continuïtat de Mariano Rajoy", afegint que fer-ho no seria "complir amb el mandat dels ciutadans".

Toca esperar

L’escenari es presenta complicat per al PP que, internament, ja admet que intentar investir Rajoy serà un calvari. Tot i el no contundent del PSOE, el vicesecretari d'Organització dels populars, Fernando Martínez Maillo, s'ha mostrat prudent afirmant que "estem al començament del procés", i ha evitat descartar que finalment es produeixi l'esperat suport socialista.

 

Ara per ara, la intenció de Pedro Sánchez és mantenir-se al marge de tot i deixar que la primera força "intenti formar govern". En aquest sentit, Sánchez ha reblat que "si al PP ho aconsegueixen, podran comptar amb el PSOE per als grans assumptes d'Estat". Una possibilitat que pinta molt remota, tenint en compte que els de Rajoy haurien d'obtenir obligatòriament el suport o l'abstenció dels independentistes catalans i la del partit d'Albert Rivera.

Portes obertes

"No vull que hi hagi eleccions", ha revelat el socialista, afirmant que el seu plantejament és que es pugui constituir un govern "de canvi". "És l'última de les opcions", ha reiterat Sánchez.

 

Així, de manera subtil, el PSOE ha obert la porta a un acord de govern amb altres formacions, advertint, però, que no acceptarà qui traça línies vermelles, en referència a l'exigència de Podemos d'un referèndum a Catalunya. Amb una sèrie de mesures imprescindibles a la mà, Sánchez ha subratllat que "ara toca un canvi de progrés presidit pel diàleg que en els últims anys ha saltat per culpa del PP".

Aventures alternatives

Dins de la formació hi ha una pressió intensíssima perquè l'alternativa no sigui, ni en broma, intentar formar govern amb el suport de Podemos i els nacionalistes catalans. Barons socialistes com l’extremeny Guillermo Fernández Vara, o el de Castella-la Manxa Emiliano García-Page, van alertar dilluns que no hi ha marge d’entesa amb qui “defensi l’autodeterminació dels pobles d’Espanya”.

 

I avui, de la mateixa manera que la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, va advertir ahir que "no es jugarà amb la unitat d'Espanya", el líder del PSOE ha remarcat que "no permetré que es trossegi la unitat nacional".

Demandes a banda

Si alguna cosa tenen clara els socialistes és que volen la presidència del Congrés. Pel líder del PSOE, Pedro Sánchez, "seria raonable que aquesta funció s'atribuís a una persona de la segona força política". D'aquesta manera han descartat que pugui esdevenir una qüestió de negociació, com havia apuntat ahir El País.

 

El vicesecretari d'Organització li ha retret aquest posicionament. "El més important ara és la governabilitat d'aquest país", ha exclamat en la roda de premsa Fernández Maillo, tot i mostrar-se disposat "a parlar de tot".