“Vull fer efectiu el mandat de les urnes: que Espanya avanci i no retrocedeixi”. En aquests termes, similars als de l'independentisme, s’ha expressat aquest dilluns el candidat a la investidura, Pedro Sánchez, durant la seva intervenció davant del Congrés dels Diputats, als diputats dels quals ha sol·licitat la confiança. Però aquí ha acabat tota similitud amb l'independentisme. El seu discurs, de gairebé dues hores, s'ha centrat a intentar seduir Unidas Podemos, amb qui té encallades les negociacions per al govern de coalició. Només l’han aplaudit els parlamentaris socialistes. Sobre Catalunya, per on ha passat molt de puntetes, ha reivindicat que “Espanya és una democràcia plena”, però ha avisat que amb la llei no n'hi ha prou. I poc més. Sense concretar res, malgrat que depèn dels vots dels independentistes per ser investit. Abans ha preferit parlar d'Àsia i Àfrica que de Catalunya.

Sánchez ha comparegut al Congrés amb les negociacions encallades. Des de Podemos denuncien que, després de la renúncia d’Iglesias a entrar al Consell de Ministres, els socialistes continuen volent acaparar tot el poder i oferir-los només càrrecs “simbòlics”. Davant d’això, el dirigent socialista ha instat Podemos a transformar la majoria que els ha donat les urnes per a fer un govern “progressista, europeista, feminista i ecologista”, amb tot un seguit de mesures que no s’han mogut gaire o gens del seu programa electoral.

Malgrat que ha avisat que no n’hi ha prou “invocant la llei i la Constitució” per a resoldre el conflicte català, sinó que cal "un projecte col·lectiu de regeneració nacional, de progrés i d'inspiració europeista", el president del govern espanyol en funcions ha defensat que “Espanya és una de les 20 democràcies plenes del món”. Ha acusat els independentistes de voler anar en contra del sentit de la història. “Quin sentit té aixecar fronteres internes quan hem de superar moltes fronteres externes?”, s’ha preguntat. Ha contraposat la “sobirania petita i inútil” que pretendrien els independentistes amb la “sobirania compartida” europea. Però poc més que aixó. Ha parlat d'una "Espanya unida en la diversitat" sense entrar en detalls.

Per a tractar de seduir els diputats d’Unidas Podemos, Sánchez ha proposat “començar la segona gran transformació d’aquest país”, després de la que va suposar la Transició ara fa 40 anys. “Quan van ser convocats a les urnes, els espanyols van triar avançar i no retrocedir davant dels riscos més que evidents de la involució de la bancada conservadora”, ha dit en referència al PP, Ciutadans i Vox.

Quan tancava el discurs, Sánchez s’ha dirigit a la bancada d'Unidas Podemos, per a admetre que procedeixen de “dues tradicions diferent de l’esquerra” i que està costant molt arribar a una entesa. Però ha defensat que “res que valgui la pena és fàcil” i que “el que tenim per davant val la pena”.

El candidat a la investidura ha sintetitzat el seu programa de govern en sis eixos: ocupació i pensions dignes; revolució digital; emergència climàtica; igualtat efectiva entre homes i dones; lluita contra la desigualtat social, i l’enfortiment de la Unió Europea.

Violència masclista: "Ens tindran davant"

Un dels moments més aplaudits del candidat a la investidura ha estat quan Pedro Sánchez ha fet referència a la violència masclista, i s'ha dirigit a la bancada de la dreta i l'extrema dreta. "Aquells que vulguin banalitzar aquest drama, retrocedir al passat o inventar conspiracions, que tinguin molt clara una cosa: ens tindran davant", ha avisat el dirigent socialista. “Aquesta lacra té un nom, violència masclista. No té cap eufemisme, tingui lloc en una casa o en la jauría d’una manada”, ha insistit en aquest sentit.

Reforma de l’article 99

Tan sols començar el seu discurs, Pedro Sánchez ha estès la mà per tirar endavant un primer “pacte d’Estat”: la reforma de l’article 99 de la Constitució espanyola “perquè mai més es torni a produir un bloqueig” com el que s’ha produït després de les eleccions del 28-A. “Avui no escollim entre esquerra i dreta, això ja ho van fer els espanyols. Estem escollint que hi hagi govern o que no n’hi hagin”, ha assegurat.

Nou pacte de Toledo, Madrid Central, Franco...

Entre les diferents mesures que ha proposat davant la cambra, destaca el nou Estatut dels Treballadors “per a les pròximes generacions” que s’ha compromès a portar al Congrés “en el menor temps possible”, així com a “derogar els aspectes mes lesius de la reforma laboral”. Per altra banda, també s’ha conjurat per fer possible un nou “pacte de Toledo” per salvar i millorar el sistema públic de pensions i treure definitivament el cadàver del dictador Francisco Franco del Valle de los Caidos. Finalment, també ha advertit sobre l’irresponsabilitat d’intentar acabar amb la zona de baixes emissions del centre de Madrid. “Ningú no aturarà Madrid Central”, ha sostingut.