El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat avui que davant el problema de la crisi de Catalunya "dialogar no és cedir", sinó que es tracta de buscar una solució política davant un problema que no tindrà una solució "ni fàcil ni ràpida".

Durant la seva compareixença al Ple del Congrés per exposar el programa de govern de Sánchez ha replicat d'aquesta manera a les crítiques que ha rebut després de la trobada mantinguda amb el president, Quim Torra, i ha destacat que aquesta possibilitat de diàleg està recollida en la pròpia Carta Magna.

pedro sanchez efe
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimarts al Congrés / EFE 

"Que es pugui dialogar sense condicions no és mèrit del Govern central, sinó de la Constitució", ha afirmat el president espanyol, qui ha insistit que el Govern està disposat a un diàleg "franc" amb Catalunya.

El diàleg amb Catalunya

Així, ha situat el diàleg no com la meta, sinó com la sortida d'una solució per a la crisi amb Catalunya, la qual requereix "determinació, temperància i sentit d'Estat", a més d'una "generositat" que ha reclamat per part de tots.

Per això, ha instat els líders polítics a no pensar en el que poden perdre a nivell personal, sinó el que poden guanyar els ciutadans, per al que és necessari posar sobre la taula allò que s'està disposat a acordar i el govern espanyol.

Segons el seu parer, la posada en marxa de la comissió bilateral amb Catalunya ha estat un "primer pas" i la seva feina serà fonamental per reconstruir la confiança perduda.

En aquest ànim de diàleg i acord ha emmarcat la reunió mantinguda amb el president, Quim Torra, amb el lehendakari, Íñigo Urkullu, i amb la resta de dirigents autonòmics abans de finalitzar l'any.