El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha tancat la porta a la possibilitat que la reforma de la llei 'només sí és sí' acabi amb la coalició entre el PSOE i Unides Podem. En una roda de premsa de matinada a Brussel·les, Sánchez ha assegurat que té confiança en tots els seus ministres, una declaració que arriba després del xoc entre la ministra d'Igualtat, Irene Montero, i la ministra de Justícia, Pilar Llop. El president espanyol ha estat taxatiu: "No es contempla". 

Sánchez ha defensat que la reforma "és necessària" per corregir els efectes indesitjats de la llei. Tanmateix, ha remarcat que aquesta reforma no comprometrà l'avenç sobre el consentiment que significava la nova normativa. El president espanyol ha reiterat que sent el que ha passat amb la llei, però ha subratllat que el govern continua en peu. 

"Si hi ha alguna cosa que uneix els grups parlamentaris és no rebaixar les penes i sí adequar-les a situacions com les que per desgràcia succeeixen", ha insistit Sánchez, sense valorar que la reforma pugui acabar sent aprovada amb el Partit Popular.

 

La qüestió del consentiment

La principal disputa entre els dos socis de govern neix de la possibilitat que la reforma esborri de la llei el reconeixement al consentiment sexual. La secretària d'Estat d'Igualtat i contra la Violència de Gènere, Ángela Rodríguez, ha insistit a "preservar el model del consentiment" a la llei del 'només sí que és sí', davant els canvis plantejats des del PSOE per abordar la problemàtica de la rebaixa de condemnes. En l'actual context, ha traslladat també l'"absoluta disposició per intentar resoldre aquesta situació com més aviat millor i fer-ho amb la unitat institucional que requereix la lluita contra la violència masclista".

Ha assenyalat que des d'Unidas Podemos han presentat al PSOE "fins a sis propostes diferents penals" i han treballat per "oferir solucions que, en primer lloc, preservin el model del consentiment i, en segon lloc, també, desenvolupin i implementin totes les mesures de la llei de llibertat sexual que creiem que poden ser més útils i més necessàries per protegir les dones".  "Nosaltres no hem deixat de treballar i de negociar els últims mesos i setmanes", ha subratllat Rodríguez.

El xoc de la llei protecció animal

Per altra banda, el líder dels socialistes ha alabat la llei de protecció animal, que també ha aixecat polseguera entre els socis del govern espanyola. Tot i això, Sánchez considera que la nova llei animal "torna a situar l'avantguarda" a Espanya, davant del maltractament i l'abandonament.