El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, inicia el curs polític amb un exercici d'acostament al PP. En un acte dels socialistes celebrat aquest dissabte a Sevilla, Sánchez ha apostat pel joc a dues bandes arran de la davallada del PSOE a les enquestes, sobretot a Andalusia, i davant l'auge del PP d'Alberto Núñez-Feijóo. Si bé en l'acte titulat El Gobierno de la Gente no han faltat les acusacions a l'oposició per anar de bracet de les companyies energètiques, l'afany de Sánchez per aconseguir un pacte amb els populars l'ha portat a treure pit de la repressió de l'independentisme per provar de seduir-los: "Jo em vaig posar del costat del govern d'Espanya, i vam aprovar l'article 155 per defensar la sobirania nacional i la integritat territorial d'aquest país", ha recordat. Per al líder socialista, és això el que va unir els dos partits, i la reciprocitat a la qual vol tornar amb el PP. 

Sánchez va votar el 155 perquè "estima Espanya"

El retorn de Sánchez a Andalusia després de la patacada del 19J ha estat marcat per l'intent de Sánchez d'acostar-se al PP al mateix temps que prova de diferenciar-se d'ells. Gran part del seu discurs a Sevilla ha constat en repassar les polítiques que ha posat en marxa al capdavant de l'Executiu. El president socialista ha destacat la gratuïtat de la Renfe, la pujada de l'SMI i la gestió de la pandèmia com a proves que demostren que "estima Espanya", en contrast amb la dreta i la ultradreta, que ha dit que s'omplen la boca amb propaganda nacionalista, però no fan res per millorar-la des de l'oposició. Amb tot, Sánchez s'ha volgut posar al mateix nivell de la dreta espanyola, quan ha recordat amb orgull com va ser artífex de l'aplicació de l'article 155 contra Catalunya després del referèndum de l'u d'octubre. Per a ell, donar suport al PP en aquell moment va ser una mostra "d'estimar Espanya". "El 2017 a Espanya va haver-hi un intent de trencar la sobirania nacional i de la integritat territorial" ha declarat, "amb una majoria independentista al Parlament de Catalunya que va votar per una declaració unilateral d'independència", ha reconegut, per després afegir: "I què vaig fer jo com a líder de l'oposició? Jo em vaig posar del costat del Govern d'Espanya, i vam aprovar l'article 155 per defensar la sobirania nacional i la integritat territorial d'aquest país", ha dit el líder del PSOE durant el torn de preguntes.

Sánchez vol que PP i PSOE tornin a anar junts

Així, el president del govern espanyol ha posat d'exemple la repressió de "la majoria independentista al Parlament" amb la suspensió de l'autonomia com un moment clau per a l'Estat i on calia que el PP i el PSOE anessin a l'una. És aquest gran pacte el que Sánchez vol aconseguir per a les seves polítiques energètiques, i per això ha demanat que el PP de Feijóo es desmarqui del "no a tot" de Pablo Casado. Per il·lustrar-ho, Sánchez ha incidit especialment durant el seu discurs en "els interessos particulars... d'alguns quants poderosos" del PP en les elèctriques, a qui ha acusat de "portar agafat per la mà al PP i a la dreta mediàtica". En la mateixa línia, ha criticat la dreta per "votar en contra del sentit comú" de les mesures del Govern i li ha demanat "deixar de dir que no". "Estimar a Espanya és treballar per al bé d'Espanya i de la seva gent, des del Govern i des de l'oposició. Per tant, que donin un cop de mà i deixin de dir que no a tot", ha postil·lat.