El president espanyol, Pedro Sánchez, ha llançat la tovallola i no recuperarà la majoria de desapareguts en fosses comunes al voltant de la Guerra Civil espanyola i a la posterior dictadura, una de les reivindicacions històriques dels perdedors de la contesa.

El govern espanyol calcula que dels 114.226 desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura que van ser enterrats en fosses comunes, només es podran recuperar restes d'entre 20.000 i 25.000 persones, segons ha reconegut el secretari d'Estat de Memòria Democràtica, Fernando Martínez López. Això significa que el 75% dels desapareguts es perdran.

Durant la seva intervenció davant la Comissió de Pressupostos del Congrés per explicar les partides de la seva Secretaria d'Estat per al 2021, Martínez López ha destacat tot i això que el pressupost d'11,3 milions d'euros amb què comptarà és "històric" i "demostra" la importància que es dona a la recuperació de la memòria històrica.

fosses acn

Excavació d'una fossa / ACN

Martínez López ha donat especial importància al pla d'exhumacions que posarà en marxa l'Executiu i ha confirmat que la intenció de govern del PSOE i Podemos és poder exhumar del Valle de los Caídos els cossos que siguin reclamats pels seus familiars. Però ha matisat que això es farà només quan sigui "tècnicament possible".

 El Ministeri de Justícia xifra en més de 2.500 les fosses trobades en tot el territori espanyol. Entre el 2007 i el 2011 es van permetre 370 exhumacions i la recuperació de prop de 6.000 cossos.

Espanya és el primer país de la Unió Europea en nombre de desaparicions forçades. Més enllà, a escala mundial, Espanya només és superada en xifres criminals per Cambodja, que compta amb més de 20.000 fosses comunes localitzades després del devastador genocidi que va posar fi a la vida de més d'un milió i mig de persones.