A la mateixa hora que Espanya passava a Ginebra l'examen de drets humans davant el Consell de l'ONU, el president espanyol, Pedro Sánchez, intervenia davant del Fòrum Econòmic de Davos, en la primera aparició que protagonitza fora de les fronteres espanyoles després de la seva investidura el 7 de gener gràcies al suport de Podemos.

Mentre a Ginebra el secretari d'Estat d'Exteriors, Fernado Valenzuela, havia d'entomar els dubtes plantejats sobre la llibertat d'expressió i reunió a Espanya o sobre violència policial, a Davos, Sanchez prenia la paraula davant del Forum vantant-se de la salut de la democràcia a Espanya.

“Espanya és vista en l’actualitat pel món com a democràcia estable que vol refermant els seus valors desenvolupant els drets dels ciutadans, lluitant contra les desigualtats i comprometent-se amb la justícia social i igualtat entre homes i dones", ha assegurat en començar la seva intervenció.

Sánchez ha proclamat que "davant la regressió nacionalista en tots els àmbits" el govern del PSOE "està fermament compromès a un multilateralisme eficaç i inclusiu", i ha tranquil·litzat l'elit econòmica mundial assegurant que defensarà la justícia fiscal però reduirà el dèficit.

La intervenció del president espanyol ha provocat les ironies de l'economista Xavier Sala i Martín, un habitual de les reunions de Davos. "Cap altre líder de cap altre país ha de defensar que el seu país és una democràcia. Curiós que sí ho hagi de fer Sánchez", retreu.