La diputada de la CUP al Parlament, Natàlia Sànchez, ha demanat als comuns que han d’escollir entre "Espanya o República catalana". Durant la seva intervenció en el ple extraordinari sobre la monarquia, Sànchez els hi ha retret el paper que estan tenint després de la marxa del rei emèrit.

La cupaire ha argumentat que "la idea d'Espanya està intrínsecament lligada" a la monarquia. Per això, ha acusat els comuns d'haver renunciat a construir una subjectivitat republicana.

Natàlia Sànchez / Maria Contreras Coll

Natàlia Sànchez durant la seva intervenció en el Parlament / Maria Contreras Coll

Mirar cap a una altra banda

La presidenta dels comuns, Jéssica Albiach, ha criticat que el Rei Felip VI miri cap a un altre costat davant les presumptes irregularitats de Joan Carles I. Acte seguit, Sànchez ha recriminat a Albiach que "els comuns miren cap a un altre costat" davant aquesta situació.

 "Nosaltres ens sentim decebudes amb els companys dels comuns quan des de casa o des dels despatxos fan tuits o vídeos. No estan al sofà de casa, són al govern espanyol", ha afegit recordant que a Espanya formen part d'un executiu de coalició amb els socialistes, que suposadament van negociar amb la Casa Reial la sortida de l’antic monarca.

També ha carregat contra el PSOE per "participar de la 'omertà' de l'Estat". En un primer moment es va filtrar a la premsa que la vicepresidenta primer del govern espanyol, Carmen Calvo, va negociar amb la Casa Reial la fugida de Joan Carles I. Ara bé, la ministra Portaveu, Maria Jesús Montero, va negar ahir que la Moncloa hagués participat en aquesta operació.

Per la seva part, tant Podemos com els comuns asseguren que no coneixien res de les possibles negociacions entre els socialistes i la Corona per la sortida de l’antic cap d’Estat, així com que aquest anés a abandonar el país.

Per finalitzar, Sànchez ha sostingut que l'única alternativa a la monarquia espanyola és la independència i una república catalana.