Ara per ara la coordinació tècnica entre l’Estat i els Mossos d’Esquadra “és molt positiva”. Així ho ha assegurat Pedro Sánchez aquest dimecres en una entrevista a Telecinco, durant la qual ha desitjat que “això continuï sent així durant les pròximes setmanes”. Amb tot, a les portes de la sentència, no s’ha estat de tornar a treure l’espantall de la Llei de Seguretat Nacional i l’article 155 si l’independentisme “comet cap mena d’irresponsabilitat”. Ha dit, un cop més, que no té cap obstacle per a fer-ne ús.

Qui té capacitat d’aplicar el 155 o no és l’independentisme català”, ha reiterat el president espanyol en funcions, que ha insistit que la seva “responsabilitat” com a govern espanyol és contemplar tots els escenaris. En aquest sentit, ha deixat clar que la resposta serà “proporcional” a l’hipotètic “desafiament” que es plantegi des de Catalunya com a resposta a la sentència del Tribunal Suprem.

Per altra banda, Sánchez ha assegurat que “mal que li pesi, el senyor Torra és el president de la Generalitat, un representant institucional amb qui he de tenir les millors relacions institucionals”. Ha defensat la seva “disposició al diàleg”, però que abans de tot “cal complir amb la llei”.

Sense vacances

Pedro Sánchez té un “pla per a vèncer el bloqueig i avançar”: que els diputats no facin vacances de Nadal. Així ho ha anunciat en l'entrevista a Telecinco, durant la qual ha reiterat la seva voluntat de formar govern “com abans millor” per aprovar uns nous pressupostos de l’Estat o apujar les pensions aquest mateix desembre, com ha promès durant els últims dies.

“El diumenge presentaré un pla per a vèncer el bloqueig i avançar: proposaré que hi hagi govern al desembre, que no hi hagi vacances parlamentàries perquè les Corts comencin a treballar”, ha assegurat el dirigent socialista. En aquest sentit, ha avançat que també presentarà un sostre de despesa com a pas previ per a aprovar uns nous pressupostos de l’Estat el primer trimestre del 2020.