Pedro Sánchez convocarà la Conferència anual de presidents autonòmics al Senat si aconsegueix ser investit. Així informen fonts de La Moncloa després que el candidat socialista hagi parlat aquest dimarts per telèfon amb el president Quim Torra, amb qui s'ha compromès a tenir una reunió un cop s'hagi format nou govern, en la tradicional ronda de trobades amb tots els dirigents de les comunitats autònomes. Aquesta conferència de presidents serà a banda de les bilaterals. No es reuneix des del 2017, quan no van anar-hi ni el president Carles Puigdemont ni el lehendakari Íñigo Urkullu.

Des del govern espanyol en funcions expliquen que "Sánchez comunicarà formalment la celebració d'aquesta Conferència, que tindrà lloc cada any, quan se celebri el debat d'investidura." En aquest sentit, afirmen que "la conferència anual serà un dels eixos principals d'una legislatura que ha de ser, d'una banda, la legislatura del diàleg i, per l'altra, la de la reducció de la tensió territorial". Aquest és el missatge que, segons La Moncloa, està traslladant Sánchez en les seves converses amb els presidents autonòmics.

Hi haurà dos eixos més en la "política de normalització territorial" de Pedro Sánchez. El primer, "les reunions bilaterals que tindran lloc amb cadascú d'ells després de la investidura". El segon, "el compromís de renovar el finançament autonòmic".

Reunió bilateral amb Torra

En la trucada d'aquest dimarts al matí, Pedro Sánchez s’ha mostrat disposat a reunir-se amb Quim Torra. Així han informat fonts del Govern i de la Moncloa després de mantenir, dos mesos després de la sentència, una conversa telefònica en el marc de les negociacions sobre la investidura. Però mentre que des de Barcelona es diu que el compromís de reunió és "com més aviat millor", des de Madrid matisen que tingui lloc un cop hi hagi investidura, en el marc de la tradicional ronda de reunions amb els presidents autonòmics. La trucada ha estat a un quart de deu, abans de la reunió setmanal del Consell Executiu, i ha durat prop d’un quart d’hora. Tots dos han coincidit en el fet que existeix un conflicte polític.