La portaveu de govern espanyol, Isabel Celaá, ha insistit aquest divendres que el seu executiu rebutja l’aplicació d’un “155 permanent” com demanen “els que volen encobrir la seva posició recentralitzadora”, però ha advertit també que donarà una resposta “serena però ferma, proporcional i contundent” a qualsevol vulneració de la Constitució.

Així ho ha dit a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres parafrasejant el missatge que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va llançar al debat monogràfic sobre Catalunya al Congrés dels Diputats aquest dimecres.

“La posició del govern és la defensa de la Constitució, que consagra Espanya com un estat de les autonomies” i la resolució per “vies polítiques” del conflicte a Catalunya, ha dit Celaá, però hi ha discursos “retòrics” que “no tenen cabuda” a la Constitució.

Segons Celaá, la solució a Catalunya exigeix “altura de mires, temps, diàleg, lleialtat i sentit d’Estat”, i les formacions independentistes en primer lloc “han de forjar un nou acord” transversal amb altres forces a Catalunya.

Rebuig a la reunió ministres-consellers

Per altra banda, Celaá ha rebutjat la proposta del Govern de la Generalitat d’incloure consellers i ministres a la reunió que els equips del president de la Generalitat, Quim Torra, i del president espanyol, Pedro Sánchez, intenten tancar per al dia 21 a Barcelona. “No és el format”, ha afirmat Celaá, perquè “quan el president es trasllada a una comunitat, el president d’aquesta comunitat és l’amfitrió” i la reunió “és amb ell”, i no amb altres persones.

Celaá ha afegit que el seu executiu no ha tancat l’agenda d’aquest desplaçament del Consell de Ministres a Barcelona, que inclourà la participació de Sánchez i sis ministres en una gala de Foment del Treball el dia 20. “No hi ha cap compromís a la vista i l’agenda no està tancada”, ha sentenciat. Celaá també ha descartat “per ara” la recuperació de competències en matèria de Seguretat a Catalunya en favor de l’Estat.

Inici dels tràmits per derogar la LOMCE

Finalment, el Consell de Ministres també ha aprovat aquest divendres el projecte de llei que modifica la Llei Orgànica d'Educació del 2006 i que suposa la derogació de la LOMCE. Segons Celaá, no significa un ''canvi de sistema'' sinó una ''modernització'' de la llei actual per convertir el sistema en un ''camí flexible amb múltiples passarel·les''.

La ministra ha recalcat que és una llei ''absolutament respectuosa'' amb la Constitució i les competències estatals i de les comunitats autònomes. Així, es torna a establir que les comunitats autònomes amb llengua pròpia podran dissenyar fins al 45% del currículum. L'executiu obre període d'esmenes i en farà una segona lectura abans de portar-la al Congrés dels Diputats el mes de gener.