La geometria variable de Pedro Sánchez ha guanyat, aquesta setmana, un nou soci. Almenys, després de mantenir contactes amb el govern espanyol, el PP ha donat suport al decret de nova normalitat, després de mesos de confrontació i crispació. Ara des de La Moncloa volen prorrogar aquesta entesa. La portaveu María Jesús Montero ha assegurat que espera que aquests vots favorables siguin “l’inici d’un canvi d’actitud”. Per això li ha reclamat que faci pinya amb l’executiu a Europa, en la negociació del fons de recuperació comunitari.

Malgrat això, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest divendres, la portaveu espanyola ha confiat a retenir també Esquerra. Ha assegurat que “vol pensar que ERC està en la majoria” del govern com a formació d’esquerres que és. “Té una orientació cap a l’esquerra, el progrés del nostre país, que permet punts de trobada. Allà és on nosaltres ens volem trobar”, ha assegurat la dirigent socialista. En aquest sentit, ha dit que “no s’entendria que una formació d’esquerres, com és ERC, no donés suport a uns comptes públics o iniciatives legislatives que busquen protegir les persones més vulnerables”

Però s'ha dirigit especialment a Pablo Casado. La dirigent socialista ha desitjat que “tant de bo aquesta nova normalitat sigui l’inici d’una nova actitud”. Ha reclamat als populars estendre aquest suport a “àmbits crítics, com l’àmbit de la Unió Europea”. Com a primer pas, ha instat els populars a “retirar el document infame” que va presentar a la Comissió Europea “criticant el nostre país com un lloc on els drets democràtics no es respecten”.

En aquest context, Montero ha aprofitat per promocionar la candidatura de la vicepresidenta econòmica Nadia Calviño al capdavant de l'Eurogrup. Ha subratllat que és "la millor aspirant" i ha recordat que "Espanya representa una peça fonamental a l’engranatge europeu". Per tot això, ha reclamat a la formació de Pablo Casado que hi posi de la seva part a Europa i "no prioritzi els seus interessos partidistes als del país".

“La continuïtat en aquesta actitud és el que marcarà la sinceritat en aquesta posició”, ha assegurat la portaveu del govern espanyol. Ha reclamat "continuïtat" a aquesta actitud de diàleg i entesa, que no sigui "un parèntesi electoral" pels comicis del País Basc i Galícia. “El govern espanyol vol arribar a acords amb el principal partit de l’oposició”, ha conclòs María Jesús Montero, que ha dit que la pilota està a la teulada dels populars. “Necessitem una dreta moderada, no que vagi de la mà de la ultradreta”, ha avisat. Tot dependrà de si prioritza la “política útil”.

Taula de diàleg sense data

Per contrast, des de La Moncloa encara no són capaços de fixar una data per a la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat. Fonts de l’executiu apunten cap a la segona quinzena de juliol, un cop passades les eleccions basques i gallegues. Montero ha assenyalat que, quan aquest moment s’aproximi, els gabinets es posaran en contacte i ho acordaran.