Després que el Govern no hagi trobat cap banc disposat a avalar les fiances milionàries fixades pel Tribunal de Comptes a 34 ex-alts càrrecs de la Generalitat, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha assegurat que podria ser una entitat estrangera la que ho faci en les setmanes vinents. 

Aquesta tarda, Sánchez s'ha adreçat a la militància del partit en una carta, en la que ha assegurat que  "la pressió mediàtica i dels organismes de l'Estat  han fet que les entitats financeres del país no hagin accedit, de moment, a concedir un aval de 5,4 milions, tot i disposar de la garantia financera de la Generalitat". 

Solució fora de Catalunya 

En canvi, ha apuntat el pres polític recentment indultat, que la solució es trobarà fora de les fronteres catalanes, on aquesta pressió no pugui tenir efecte. Per això "aquesta operació d’aval no es disposarà fins d’aquí a unes setmanes i serà possible gràcies a la professionalitat que institucions bancàries de fora del país mostren, allunyades de la pressió política que imposa Espanya". 

Amb tot, però, tot i que Sànchez confia que aquest aval arribi, en la carta explica que el gran objectiu ara mateix és evitar que en els dies vinents el Tribunal de Comptes embargui a les persones encausades i reconeix que per aconseguir-ho encara no "disposen" dels recursos necessaris.

Per aquest motiu, ha demanat als militants que ajudin a la causa i facin un ingrés per impedir-ho:  "Entre tots hem d'evitar l'embargament dels nostres referents polítics", ha sentenciat, en referència al president Puigdemont, l’expresident Mas, així com el vicepresident Oriol Junqueras. Sánchez ha reiterat que "cap d'ells va cometre cap irregularitat" i que la decisió del Tribunal de Comptes és "arbitrària i sense gaires precedents". 

Demà acaba el termini 

Aquest dimecres a la mitjanit acaba el termini perquè els ex-alts càrrecs dels governs Mas i Puigdemont dipositin la fiança de 5,4 milions d'eurosLa negativa a prorrogar el termini de pagament, un procediment habitual, farà impossible que puguin beneficiar-se del fons de risc que el Govern de la Generalitat va crear ara fa quinze dies per cobrir-los

De moment no hi ha cap banc disposat a entrar en l'operació i el titular del Departament d'Economia, Jaume Giró, de qui penja l'Institut Català de Finances, que gestiona el fons, ha decidit "no córrer el risc innecessari" de "sotmetre a cap dels professionals de l'ICF a donar curs a una operació que, si tenim en compte els precedents, provocaria angoixa, inquietud i por tant a ells com a les seves famílies". Amb tot, ha garantit que "el govern continuarà fent tot el que estigui a la seva mà". 

Brussel·les segueix la causa 

Aquesta tarda, l'eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, ha assegurat que: "La qüestió catalana és un afer intern a Espanya, però per descomptat seguim diversos processos, com les discussions pel Tribunal de Comptes". Brussel·les ha confirmat que està "seguint" la causa del Tribunal per l'acció exterior del Govern per l'1-O i espera "veure quina és la decisió final".