La taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat només s’ha reunit un cop: el dia que es va constituir. De la promesa d’aprovar la reforma abans que acabi el 2020, ni rastre, tampoc en l’últim Consell de Ministres celebrat aquest dimarts a La Moncloa. És evident que la pandèmia ho ha trastocat tot, però són promeses que van ser ratificades després de la sagnant primera onada de coronavirus. Tot i això, Pedro Sánchez ha tret pit avui d'estar complint les seves promeses. El president ha presentat un informe que recull fins a 1.238 compromisos, del qual el 23,4% amb el tick verd.

La Moncloa ha aprofitat la tradicional última compareixença del president de l’any per a presentar un informe inèdit, titulat Cumpliendo, de rendició de comptes. Conté més de 1.200 compromisos durant el primer any de legislatura, amb l’acord de govern de coalició però també els acords d’investidura amb formacions com ERC o el PNB i els acordats durant el coronavirus. L’estudi s’ha fet sota el paraigua del gabinet de Presidència i amb l’assessorament d’experts independents, com el catedràtic basc Daniel Innerarity i els catalans Carles Ramió (UPF) i Ismael Blanco (UAB). Només analitza si s’han complert o no els compromisos; de forma quantitativa, no qualitativa.

Què entenen per "compromís" a La Moncloa? Qualsevol "promesa" o "voluntat explícita" realitzada pel president del govern espanyol o per qualsevol dels ministres des del discurs d'investidura fins avui.

 

Així, Pedro Sánchez ha explicat que, des de la investidura ara fa un any, ha adquirit 1.238 compromisos, també amb els socis de govern. D’aquests, diu haver complert fins al 23,4%. I ha dit que si s’hi sumen els que “ja estan en marxa”, aquest percentatge s’eleva al 90,9%. Ha promès que, abans del primer semestre del 2021, s’haurà complert “un terç dels compromisos en un terç del mandat”. Dels 428 acords del govern de coalició, se n’han complert el 20,3%. Inclou set compromisos que “han decaigut” perquè ja no són necessaris, com una modificació de la regla de despesa pactada amb Nova Canàries. El dirigent socialista ho ha descrit com “una radiografia completa, honesta i objectiva del treball ja realitzat”.

Pels principals eixos, el grau de compliment segons Sánchez ha estat el següent: la transformació digital amb el 27%, la transició ecològica amb el 23%, l’agenda feminista amb el 31%, la cohesió social amb el 21,5% i la cohesió territorial amb el 23,8%.

El president del govern espanyol ha defensat que, amb aquesta rendició de comptes, s’obre “una nova etapa de regeneració democràtica”, perquè “els temps han canviat” i, per tant, “la política ha de canviar amb els temps”. Ha reiterat que el seu és un “govern executiu”, com va prometre en el seu discurs d’investidura del passat gener. La pandèmia no només no ha aturat res sinó que “ha accelerat l’acció del govern sense desviar-la ni un mil·límetre dels seus objectius”.

La taula de diàleg, "en procés"

El document també analitza el grau de compliment dels acords amb altres formacions polítiques. En el cas d’ERC, només en contempla un: la taula de diàleg. Així, segons el balanç de La Moncloa, el govern espanyol té el 100% dels compromisos amb els republicans “en procés”, que vol dir que s’han iniciat però no complert. En el cas del PNB, amb 14 compromisos d’investidura, l’executiu assegura que n’ha complert el 7% i que el 79% està “en procés”. Les formacions amb qui més ha complert són Compromís (32%) i Nova Canàries (29%).