Unidas Podemos vol moure fitxa. Després de 1.352 dies sense renovar el Consell General del Poder Judicial, un més dels que va indicar ahir el president Pedro Sánchez, el diputat lila coportaveu de la direcció de Podemos Javier Sánchez ha apostat per canviar d'estratègia. En lloc de reclamar al Partit Popular que abandoni el bloqueig, que és la via habitual del mandatari espanyol, Unidas Podemos ha emplaçat el PSOE a modificar el mètode d'elecció del principal òrgan judicial de l'Estat. Actualment, fan falta tres cinquenes parts del Congrés dels Diputats (210 vots) per fer-ho possible, mentre que els socis de coalició volen que amb la majoria absoluta hi hagi prou (176 vots) i aprofitar els suport dels socis de la investidura.

"Creiem que en aquest moment hi ha les majories al Congrés per reformar el mètode d'elecció de l'òrgan dels jutges i hem d'avançar", ha assenyalat Javier Sánchez en declaracions a Europa Press. A més, ha criticat la perspectiva que s'acabi la legislatura actual sense aquesta renovació, de la qual n'ha culpat el "desacatament i la sedició permanent del PP a la Constitució". Així, creu que s'haurien de reformar les majories perquè el CGPJ vegi modificada la seva direcció i "s'acabi d'una vegada per totes amb el segrest per part de la dreta i el PP".

I el representant d'Unidas Podemos fins i tot ha acusat el Partit Popular d'Alberto Núñez Feijóo d'actuar com Donald Trump. "Volen utilitzar l'òrgan dels jutges per entorpir les decisions democràtiques d'un govern legítim i d'un parlament democràtic", ha dit. "És la mateixa actitud que va tenir Donald Trump als Estats Units i la Cort Suprema perseguint un dret humà com és l'avortament". I encara més clar: "El PP segueix en aquesta línia trumpista".

Pedro Sánchez insisteix al PP

Ahir era Pedro Sánchez qui es pronunciava sobre tot plegat, i ho feia per instar Feijóo a complir l'acord de renovació del CGPJ que el PSOE va pactar amb el PP de Pablo Casado el 2021. "Va haver-hi un pacte amb la direcció del PP per renovar el Consell i li demano que compleixi amb allò firmat, amb la llei i amb la Constitució, que s'ha de complir del primer al darrer dels seus articles. A més, va lamentar l'endarreriment en alterar la direcció de l'òrgan, afirmant que aquesta situació no té precedents en la història democràtica d'Espanya i Europa. "Aquesta actitud obstruccionista, de bloqueig, de dir 'no' a tot, no té precedents. El govern allarga la mà, disposat a renovar demà mateix el Consell".