Pedro Sánchez compareixerà aquest migdia des de La Moncloa. Serà cap a la una. Així ho confirmen fonts del govern espanyol, que expliquen que farà una declaració sobre la situació de la segona onada de coronavirus que colpeja novament Espanya. Damunt la taula hi ha un possible toc de queda, que ahir les comunitats van ajornar a l'espera d’un informe jurídic al respecte. Castella i Lleó ja l’ha demanat formalment, com també el País Valencià. A Catalunya li agradaria disposar d’aquesta eina si la Generalitat ho considerés oportú. Demà també finalitza l'estat d'alarma a la Comunitat de Madrid. Ahir l'Estat va registrar un nou rècord, comunicant 20.000 nous contagis.

Segons informen des de La Moncloa, "realitzarà una declaració institucional per a valorar els acords assolits ahir al si del Consell Interterritorial de Salut i l'evolució de la pandèmia a Espanya".

Reunits aquest dijous al Consell Interterritorial, el govern espanyol i les comunitats autònomes van aprovar una sèrie de noves mesures, però van decidir ajornar la declaració del cobrefoc que encara no està prou desenvolupat. El nou document ha comptat amb el vistiplau de totes les comunitats i l'abstenció del País Basc i la Comunitat de Madrid. Aquests dos territoris estaven a l'espera d'examinar el text complet, que encara no els havia arribat. Per al cobrefoc calia esperar a l'informe jurídic, que dictaminés si és necessària l'aplicació de l'estat d'alarma que rebutgen aquests territoris.

En el cas de Catalunya, segons fonts del Departament de Salut, "atesa la situació epidemiològica, el Govern valora, com sempre, totes les opcions per reduir els contagis". La consellera Alba Vergés va traslladar al govern espanyol que volen les "eines jurídiques habilitades per poder-les aplicar quan el Govern de Catalunya decideixi". També va reclamar aquest informe jurídic sobre el paraigua legal que pot sustentar el cobrefoc. Aquesta mesura formaria part del document que va aprovar-se ahir.